SKANDALOZNE TVRDNJE

HDZ-ov KOALICIJSKI PARTNER U BiH PONOVNO ŠOKIRAO CIJELI SVIJET Dodik negira genocid u Srebrenici: 'To je lažni mit!'

 
Milorad Dodik
 Dado Ruvic / REUTERS

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je u petak kako su "mit" sudski potvrđene činjenice o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenice što su ga u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

"To je lažni mit", izjavio je Dodik novinarima u Banjoj Luci uoči održavanja skupa kojega su upriličile vlasti Republike Srpske, a nazvale su ga međunarodnom znanstvenom konferencijom pod naslovom "Srebrenica, stvarnost i manipulacije".

Konferencija je okupila malo poznate osobe koje već godinama i desetljećima niječu kako je u Srebrenici 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima, odbacujući kao krivotvorine presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Odgovornost za počinjenje genocida u Srebrenici, u kojemu je ubijeno više od sedam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka, sastavni je dio pravomoćne presude ratnom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, koji je zbog toga u ožujku osuđen na doživotni zatvor.

Za počinjenje genocida u Srebrenici ista kazna u prvostupanjskom postupku izrečena je bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću.

Dodik tvrdi kako je genocid u Srebrenici zapravo konstrukcija Bošnjaka izvedena uz potporu međunarodne zajednice.

"Odjednom su se sjetili da od toga naprave mit, a Bošnjaci ga (mit) nisu imali pa ga pokušavaju izgraditi od Srebrenice. To je lažni mit, on ne postoji, već užasno teško stradanje koje pokazuje svu golgotu i okrutnost rata", kazao je Dodik koji je još 2008. godine, u intervjuu za komercijalnu Face TV, izrijekom potvrdio kako je u Srebrenici zapravo počinjen genocid.

"Ja savršeno dobro znam što je bilo u Srebrenici. Bio je genocid i to je potvrdio međunarodni sud u Den Haagu. To je nesporna pravna činjenica", kazao je tada Dodik.

Sada pak tvrdi kako je potrebna revizija utvrđenih činjenica pa su stoga u Banjoj Luci i sazvali konferenciju "s ciljem utvrđivanja istine o ratnim zbivanjima u Srebrenici i od 1992. do 1995. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 01:32