ŽELJANA ZOVKO

HDZ-ova europarlamentarka: ‘Zaključci Vijeća EU o stabilizaciji i pridruživanju BiH ni po čemu nisu sporni‘

‘Ove formulacije, uz isticanje potrebe za izbornom reformom, štite poziciju Hrvata u BiH kao jednog od konstitutivnih naroda‘

Željana Zovko

 Orlando Sierra/AFP

Dio Zaključaka Vijeća EU o proširenju i Procesu stabilizacije i pridruživanja prihvaćenih u utorak, koji se odnose na BiH ni po čemu nije sporan. U njima se navodi Daytonski sporazum koji podrazumijeva konstitutivnost sva tri naroda, presude Ustavnog suda među kojima je presuda u slučaju Ljubić, koja se odnosi na legitimno predstavljanje, te presuda Međunarodnog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić - Finci – kaže Željana Zovko, HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu navodeći kako ove formulacije uz isticanje potrebe za izbornom reformom štite poziciju Hrvata u BiH kao jednog od konstitutivnih naroda.

Zovko je tako još jedna od političara koji se aktivno bave pitanjem položaja Hrvata u BiH koja smatra da su promašene kritike predsjednika Zorana Milanovića kao i njegov stav da Hrvatska nije trebala pristati na ovaj dokument jer se u njemu izričito ne navodi konstitutivnost Hrvata u BiH.

- Iznad svega je pozitivna uloga premijera Andreja Plenkovića koji je bio jedini europski političar koji je prije nekoliko dana otišao u BiH, pokušao smiriti situaciju, te doveo članove Vlade u Sarajevo i Mostar – kaže Zovko naglašavajući kako se Plenković bori za ravnopravni status Hrvata u BiH, za cjelovitu BiH, te njen ulazak u EU.

Pritom napominje i kako neki u EU nisu korektni što se tiče odnosa prema Hrvatima u BiH. - Ne prepoznaju činjenicu da su to europski građani i da imamo problem s nepoštivanjem mirovnog sporazuma kao u Sjevernoj Irskoj – rekla je Zovko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:19