ŽELJANA ZOVKO

HDZ-OVA EUROZASTUPNICA TRAŽI REAKCIJU EUROPSKE KOMISIJE ZBOG PRIJETNJI PULJIĆU 'Ugrožene su njegove vjerske slobode i prava na kulturu sjećanja'

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko zatražila je od Europske komisije službenu reakciju na prijetnje upućene Katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini i kardinalu Vinku Puljiću, zbog održavanja mise za žrtve Bleiburga.

Zovko (HDZ/EPP) je u utorak u razgovoru s povjerenikom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem upozorila na ozbiljne prijetnje upućene Katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini i kardinalu Puljiću nakon održavanja svete mise za žrtve bleiburške tragedije u Sarajevu prošle subote, stoji na stranicama te europarlamentarke.

Navela je da je Puljić bio žrtva medijskih napada te dodala kako su time "ugrožene njegove vjerske slobode i prava na kulturu sjećanja", stoga je zatražila službenu reakciju Europske komisije oko toga.

Podsjetila je da je Europski parlament u rujnu prošle godine usvojio Rezoluciju o značaju europskog sjećanja za budućnost Europe, kojom se osuđuje svaki vid agresije počinjene u okviru totalitarnih režima.

U utorak je na području Mostara uhićena jedna osoba koja je u video snimku uz vulgarne poruke mahala sjekirom i prijetila kardinalu Vinku Puljiću te ostalim okupljenim na subotnjoj misi.

Održavanje mise u Sarajevu za žrtve križnog puta i Bleiburga izazvalo je oštre osude dijela javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:47