MOSTAR

HDZ ŽELI FORMIRATI ČAK ČETIRI ENTITETA U BOSNI I HERCEGOVINI Njihov plan otvorio je novo političko ratište...

Dragan Čović (drugi s lijeva) sa suradnicima
 Vojko Basic / CROPIX

Bosna i Hercegovina treba postati država sastavljena od četiri federalne jedinice, plus Distrikt Sarajevo, ujedno i glavni grad Bosne i Hercegovine, glasi temelj izbornog programa koji je HDZ Bosne i Hercegovine predstavio u Mostaru pod nazivom “Razvoj i o(p)stanak”.

Nisu prošla 24 sata, a HDZ-ov plan za unutarnje prekrajanje BiH putem administrativnog preuređenja države s četiri ili više jedinica i Sarajevom kao distriktom otvorio je novo političko ratište u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je nedavno propao plan za uspostavu hrvatskog entiteta, kao trećeg u BiH, u HDZ-u su sada pokrenuli inicijativu za formiranje četiriju entiteta, od kojih bi jedan također imao većinsko hrvatsko stanovništvo. Ne navodi se na kojim područjima, ali sjedište bi bilo u Mostaru.

- Sigurno je da ćemo poslije izbora mi biti ti koji trebaju realizirati ovaj program, tako pojam zajedništvo nudimo i drugim dvama narodima u BiH. To je jedini način da mi ostvarimo ono što želimo u svojoj domovini Bosni i Hercegovini, bez obzira na nivo vlasti ili nadležnosti. Jednako tako mi ovo nudimo i susjedima - kazao je Dragan Čović.

Ovakve ideje izazivaju žestoke kritike među bošnjačkim političarima, ali i tamošnjih katoličkih biskupa. Tako je početkom 2017., umjesto formiranja nacionalno homogenih entiteta, iz Biskupske konferencije BiH izišao plan prema kojem bi susjedna država bila podijeljena u četiri regije, formirane po kriterijima ekonomske, prometno-komunikacijske, prirodne, povijesne i geografske naravi, a čiji bi glavni gradovi bili Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla.

Ali kako Hrvati niti u jednoj od četiri regije ne bi bili većinski narod, u HDZ-u su ignorirali savjete Katoličke crkve.

Umjesto toga je Dragan Čović, uz otvorenu podršku svojega glavnog saveznika Milorada Dodika, sve do travnja iznosio zahtjeve za formiranje trećeg “hrvatskog” entiteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2022 21:43