BIVŠI KANCELAR

HELMUT KOHL POZIVA EU NA OPREZ 'Zatvaranje vrata Britaniji bila bi ogromna pogreška!'

 Ralph Orlowski / REUTERS

BERLIN - Bivši njemački kancelar Helmut Kohl upozorio je europske čelnike da ne pritišču previše Veliku Britaniju nakon referenduma o izlasku iz EU.

Kohlove stavove prenio je glavni urednik tabloida Bild, Kai Diekmann, koji je prepričao sadržaj intervjua s Kohlom. Diekmann je inače Kohlov bliski prijatelj i kum, te jedan od autora Kohlove biografije.

Kohl upozorava kako ne treba pristupiti 's nepotrebnom težinom i žurbom' pregovorima nakon referenduma, jer bi zatvaranje vrata Britaniji bilo 'ogromna pogreška'.

Bivši kancelar, danas 86-godišnjak, poziva Europu da 'malo predahne' i da 'napravi mali odmak, prije nego što napravi dva koraka naprijed'.

- Umjesto koraka prema daljoj centralizaciji i miješanju ujedinjene Europe sa standardiziranom Europom, europski bi vođe trebali više poštivati nacionalne i regionalne razlike, rekao je Kohl.

Iako je poseban status Ujedinjenog Kraljevstva u EU predstavljao probleme i izazove u prošlosti, Kohl smatra da treba imati razumijevanja s obzirom na povijest te države. 'To je također dio europske raznolikosti', rekao je Kohl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:16