VELIKA ISTRAGA

Herkulovski posao Washington Posta: ‘Locirali smo sve one koji su pobjegli od talibana. Znate li u koliko država smo ih našli?!‘

Novinarke i novinari kontaktirali 194 vlade diljem svijeta kako bi pribavili informacije o afganistanskim izbjeglicama

Afganistanske izbjeglice na tzv. balkanskoj ruti

 Nicolas Economou/Nurphoto Via AFP

Pad Afganistana u ruke talibana bio je glavna tema u kolovozu prošle godine. Američki predsjednik Joe Biden, legalist, ispunio je sporazum koji je s talibanima dogovorio njegov prethodnik, Donald Trump. Proces koji je trebao biti uredan pretvorio se u kaos jer se cijeli sustav, koji su zapadne snage gradile godinama, srušio u nekoliko dana. Afganistanska se vlada raspala, vojska razbježala, a SAD i ostali saveznici nastojali što brže iz zemlje kući vratiti sve svoje državljanke i državljane.

U tom su kaosu najgore prošle Afganistanke i Afganistanci koji su radili za zapadne zemlje jer su bili u strahu da će im se talibani osvetiti. Dijelom se to i potvrdila nakon odlaska američke vojske.

The Washington Post (WP) je ovog mjeseca obavio herkulovski posao nastojeći locirati Afganistanke i Afganistance koji su uspjeli pobjeći iz zemlje, uz pomoć zapadnih zemalja ili samostalno. Ministarstvo domovinske sigurnosti im je potvrdila da je do Badnjaka ove godine u SAD stiglo njih nešto više od 75.000. Od kojih 25.000 i dalje boravi u vojnim objektima. Oko 2500 ih i dalje boravi u američkim bazama izvan zemlje čekajući da ih se procesuira. Sa željom da dođu u SAD.

Izbjeglice prisutne u najmanje 40 zemalja

To su jedini, vrlo okvirni podatci, o nesretnim ljudima iz Afganistana koji su pobjegli iz zemlje. UNHCR, agencija UN-a koja skrbi za izbjeglice u više od 130 zemalja, rekla je američkom dnevnom listu da nemaju nikakve podatke o broju ljudi koji je pobjegao iz Afganistana jer nije bila uključena u evakuaciju.

Novinarke i novinari WP-a su nakon toga sjeli uz telefone i kontaktirali 194 vlade širom svijeta kako bi pribavili informacije o afganistanskim izbjeglicama. Odgovore su dobili od 41 vlade pa se pokazalo su izbjeglice prisutne u najmanje 40 zemalja. Vlade domaćina i nevladine organizacije pomažu im da se snađu. Izbjeglice su u različitim fazama migracijskog procesa, ali, kako su rekli novinarkama i novinarima, povezuje ih slomljeno srce zbog iznenadnog napuštanja Afganistana, osjećaj krivnje zbog onih koji su ostali i dezorijentiranosti u novom okruženju.

image

Afganistanske izbjeglice u Albaniji

Gent Shkullaku/AFP

U Albaniji ih je još uvijek 2500. Primile su ih i susjedne zemlje, Sjeverna Makedonija i Kosovo, ali odande su većinom prebačeni u SAD ili druge američke baze.

Jedan od njih je Miraqa Popal (34), koji se svaki dan budi na obali Jadranskog mora, u gradu Lezhë na sjeveru albanske obale. Za WP je rekao kako je imao sreće. "Barem sam mogao otići. I nadamo se započeti novi život", priča. Podnio je zahtjev za kanadsku vizu i čeka odgovor. Ne poznaje Afganistance koji su napustili Albaniju.

Izbjegličke ‘putešestvije‘

Oduševljen je gostoprimstvom koju uživaju on i njegova obitelj, ali mu nedostaje njegova kuća sa sedam soba u Kabulu, s velikim dvorištem u kojem su nekada priređivali zabave za rođake koji su ostali u Afganistanu. U Albaniji imaju dvije sobe: jednu za njega, njegovu ženu i troje djece; druga mala kuhinja, gdje kuhaju jednostavne večere od rajčica, luka i patlidžana. Radio je za TOLONEWS, najveći afganistanski informativni kanal i putovao svijetom. Četiri mjeseca nakon dolaska u Albaniju nastavio je raditi za kanal. Sjajan je osjećaj vratiti se, rekao je, ali nedostaje mu teren."Teško je raditi online", rekao je.

Noor Mohammad Ramazan, koji je u Afganistanu radio kao turistički vodič, uspio je dospjeti s obitelji u Australiju, uz pomoć jednog bivšeg klijenta koji je poznavao australskog senatora. Dobio je humanitarnu vizu i preko Dubaija su stigli na južni kontinent. Gdje se, priznaju, osjećaju blago dezorijentirano jer je zajednica zatvorenija.

Upečatljiva je priča mladog para. Nilofar Quraishi i njezin suprug Zabihullah su čekali evakuaciju nekoliko dana, a onda se ona počela osjećati loše, bila je trudna. Otišli su kući, čekali mjesec dana da bi se odlučili prijeći u Iran uz izgovor da Nilofar treba medicinsku skrb. Ondje su dobili turističku vizu za Meksiko, sjeli u zrakoplov i … kad su sletjeli lokalne su ih vlasti vratile natrag u Istanbul. Gdje su saznali da su se meksičke vlasti predomislile i da mogu natrag. U Meksiku je Nilofar rodila kćer, a sada se nadaju da će se moći dokopati Kanade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:06