‘NAJGORI SMO!‘

Heroinski pakao u tropskom raju koji obožavaju i Hrvati: ‘Ovisno je čak 10 posto populacije!‘

Preprodaja droge je u suštini gotovo pa kućna radinost u koju je uključena cijela zajednica

Plaža na Sejšelima

 Sakis Papadopoulos/Robertharding/Profimedia/Sakis Papadopoulos/robertharding/profimedia

Čak 10 posto lokalnog stanovništva u tropskoj otočnoj državi Sejšeli ovisno je o heroinu. Kako navodi vlada te zemlje, riječ je o pravoj epidemiji. Čak ni zatvor ne pruža nikakvu zaštitu za one ovisne o drogi. BBC Africa Eye dobio je rijedak pristup glavnom zatvoru kako bi svjedočio problemu koji prijeti preplaviti ovaj tropski raj.

Montagne Posée glavna je popravna ustanova na Sejšelima i na mnoge načine odraz onoga što se događa na Sejšelima van hotelskih resorta s pet zvjezdica.

Ekipa BBC-ija prvo je odvedena u ono što zatvorenici zovu "izložbenom ćelijom za posjetitelje". Čisto je, ali skučeno. Zatvorenici koriste kartonske kutije kako bi stvorili privatnost iza rešetaka svojih ćelija koje već dugo ne služe svojoj svrsi - prvenstveno u smislu toga da konzumente odvoje od droge. Statistika je neumoljiva, a hotelski konzorciji te ostali u uslužnom sektoru kontinuirano moraju dovoditi strance jer domaći, ovisni o heroinu, nisu u stanju obavljati posao.

U zatvoru se rotiraju tanzanijski čuvari u pokušaju da se zaustavi korupcija i dotok heroina u ćelije - ali ne ide.

"Kad imate ovakav nered, imat ćete i korupcijsko leglo. A kad imate korupciju, imate i drogu koja lako ulazi u zatvor", kaže predsjednik Wavel Ramkalawan. "U ovom trenutku, po glavi stanovnika, što se konzumacije heroina tiče, Sejšeli su broj jedan u svijetu."

Priznaje i da je "situacija s drogom vrlo loša" te da planiraju graditi novi zatvor.

Zatvor je daleko od idealnog mjesta za odvikavanje. No nije nemoguće. Postoji metadonski program, koji se može koristiti za liječenje ovisnosti o heroinu, postoje i program savjetovanja, ali zatvorenici su, konačno, ti koji moraju iskazati volju.

Metadon je dostupan i korisnicima izvan zatvora. Besplatan je za sve koji se prijave, toliki je razmjer ovisničke epidemije. Međutim, za mnoge Sejšelce dnevna doza nije ništa više od besplatnog jutarnjeg "šuta". Opasnosti su jasne. Istodobna uporaba metadona i heroina može dovesti do predoziranja.

image

Metadon je dostupan i korisnicima izvan zatvora. Besplatan je za sve koji se prijave, toliki je razmjer ovisničke epidemije

/Profimedia

Predsjednik Ramkalawan, koji je na dužnosti već dvije godine, krivi svoje prethodnike za nedostatak prijeko potrebne bolničke skrbi. Kaže da je prošla vlast svjesno omela rješavanje problema.

"Ali, dobili smo potporu od Ujedinjenih Arapskih Emirata za izgradnju odgovarajućeg rehabilitacijskog centra. I stoga idemo u tom smjeru...", navodi.

Problem na Sejšelima težak je i sveobuhvatan jer su otoci na putu uspostavljenih krijumčarskih ruta - droga putuje iz Afganistana i Irana preko Sejšela u istočnu Afriku i Europu. Heroin na Sejšele uglavnom dolazi brodom. Jednom kad se nađe na otocima, uglavnom se rasprodaje iz malih, improviziranih trgovina u brojnim getima u zemlji. Preprodaja je u suštini gotovo pa kućna radinost u koju je uključena cijela zajednica.

Odvezite se na pet minuta od bilo koje glavne ulice - pokraj otmjenih hotela i skupih restorana - i uvjerit ćete se sami.

Na tržištu se, naime, pojavljuju "novi igrači", a sve više u stalni optjecaj ulaze i crack kokain i kristalni met. Droga je posvuda, a vlada strah da najgore tek dolazi, pišu novinari BBC-ija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 17:16