SIJEDI VICEADMIRAL

Heroj nacije koja je još u siječnju brojala 300 mrtvih na dan: Kako je postigao najbolju procijepljenost na svijetu?

Zahvaljujući njemu Portugalcima su od 1. listopada ukinute gotovo sve epidemiološke mjere. Nisu im više potrebne maske u zatvorenome
Viceadmiral Henrique de Gouveia  
 Rita Franca/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Gostujući sinoć kod Zorana Šprajca na RTL-u, prof. dr. Stipan Jonjić, jedan od vodećih hrvatskih imunologa, žestoko se usprotivio tvrdnjama pojedinih dužnosnika da su za pogoršanje epidemiološke situacije kod nas najodgovorniji građani, piše Slobodna Dalmacija.

- Ne možete računati na odgovornost običnih ljudi, jer oni se ponašaju prema onome što čuju, a čuju razne oprečne tvrdnje i iz samog sustava. Kad je u pitanju cijepljenje, bilo je grozne nekonzistencije u službenoj komunikaciji s ljudima. To je dovelo do opće konfuzije oko cijepljenja, pa se sad opet kreće s pričama kako je svatko od nas odgovoran. Ne može svatko biti odgovoran, odgovorni su oni koji vode sustav! – rezolutno je političkoj eliti poručio Jonjić ističući kao pozitivan primjer Portugal - koji je na čelo projekta cijepljenja nakon prave epidemiološke drame doveo sposobnog čovjeka koji je u iznimno kratkom roku postigao najbolju procijepljenost na svijetu - riječki profesor je zaključio kako na takvim mjestima mora biti kadar talentiran za organizaciju, ali i za uvjerljivo motiviranje ljudi.

image
Prof. dr. Stipan Jonjić
Matija Djanjesic/Cropix

Čovjek zaslužan za gotovo stopostotnu portugalsku procijepljenost s dvije doze (punu vakcinu protiv covida primilo je nevjerojatnih 86.8 posto stanovnika ove zemlje, a ostatak od oko 13 posto necijepljenih čine uglavnom djeca mlađa od 12 godina) zove se Henrique Passaláqua de Gouveia e Melo.

Ovaj sjedobradi 60-godišnji viceadmiral u portugalskoj mornarici davno je bio zapovjednik podmornice, a na čelo nacionalnog stožera za vakcinaciju došao je s funkcije pomoćnika za planiranje i koordinaciju Glavnoga stožera portugalskih Oružanih snaga. Prije preuzimanja zadnje dužnosti izjavio je tek kako su ljudi u vojsci navikli raditi pod stresom i u nesigurnim okruženjima.

Zahvaljujući njemu i visokoj stopi procijepljenosti koju je postigao, Portugalcima su od 1. listopada ukinute gotovo sve epidemiološke mjere. Nisu im više potrebne maske u zatvorenome, a otvoreni su i svi kafići, restorani i noćni klubovi.

Kako u zemlji više praktično nema osobe koju se još može cijepiti, Portugal se sad posvetio cijepljenju starijih i imunokompromitiranih osoba trećom dozom, a kad i s time završe okreću se cjepivu protiv gripe. A još početkom ove godine, u siječnju, Portugal je bilježio više od 300 smrti od covida dnevno!

Henrique Gouveia e Melo, glavni junak portugalske borbe protiv covida-19, svojim je mirnim i autoritativnim pristupom najprije potpuno pobijedio antivaksere, destruktivce i druge lovce u mutnom. I to izašavši im na ulični megdan, tijekom prosvjeda koje su na proljeće organizirali. Kad su mu vikali da je ubojica, on im je, u ratnoj uniformi, odgovarao da je virus pravi ubojica, a da je on tu da ih od njega obrani.

Prethodno je formirao najuži tim od oko 30 vojnih stratega, matematičara i liječnika koji su isplanirali pa potom uz pomoć vojske i lokalnih dužnosnika sagradili operativnu terensku mrežu od preko 300 državnih punktova za cijepljenje. Neki su bili u školama, a neki na stadionima, no svi na javnim mjestima i u javnim prostorima. Promptno je Gouveia e Melo na samom početku kampanje sankcionirao i nekoliko slučajeva protekcije i pokušaja cijepljenja preko veze i mimo reda.

Viceadmiralova profesionalnost, pravednost i pouzdanost brzo su, poput koncentričnih krugova na vodi, doveli do širokog nacionalnog poštovanja i građanskoga povjerenja. U portugalskom uspjehu s maksimalnom procijepljenošću, dakako, postoje i neki drugi faktori, kao što je strah od masovnoga umiranja koje su prethodno bili iskusili, a tu je i dobro iskustvo s prijašnjim kampanjama cijepljenja protiv smrtonosnih dječjih bolesti iz šezdesetih godina.

No, svi su analitičari suglasni da je za današnji život pun optimizma i bez ograničenja u Portugalu ipak najzaslužniji karizmatični sijedi viceadmiral, trenutno najuglednija javna figura u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. srpanj 2024 00:39