BRITANSKI ČASNIK

‘Herson je veliki neuspjeh Rusije, ali sad im se ‘oslobodilo‘ 30.000 vojnika. I idu za Donbas...‘

Bell je rekao kako iz vojne perspektive rusko povlačenje iz Hersona ‘vjerojatno odgovara objema stranama‘

Pripadnik Wagner grupe u Donbasu

 Viktor Antonyuk/Sputnik/Profimedia/Viktor Antonyuk/sputnik/profimedia

Rusko povlačenje vojske iz Hersona ‘vjerojatno odgovara objema stranama‘, kazao je umirovljeni vicemaršal RAF-a Sean Bell, piše Sky News.

Kad se govori o zadnjim prizorima koji stižu iz Hersona, ovaj vojni analitičar je rekao da ‘nema sumnje‘ da je osvajanje Hersona ‘važna pobjeda‘.

- Ovo je jedini grad koji je središte regije, a kojeg su Rusi uspjeli osvojiti, a to je veliki neuspjeh za Rusiju, kazao je.

- Za Ukrajince je lijepo doživjeti proslavu nakon osam mjeseci ruske okupacije. Ukrajinske snage još imaju puno posla s raščišćavanjem. Nesumnjivo će još biti mina koje su zaostale, a ima i zaostalih ruskih vojnika koji su ostavljeni u pozadini i pokušavaju se povući.

Bell je rekao kako iz vojne perspektive rusko povlačenje iz Hersona ‘vjerojatno odgovara objema stranama‘.

Potom je i pojasnio zašto to smatra:

- Rusi se bore u cijeloj Ukrajini, ali najviše truda ulažu u Donbasu. Tamo se vode velike borbe i tamo stižu novi regruti. Tamo imaju velike gubitke i ne napreduju previše. U međuvremenu imaju 30,000 vojnika koji su bili zarobljeni u Hersonu i nisu mogli puno toga učiniti i zato će njihovo povlačenje i dolazak u Donbas imati zamjetan učinak na bojištu i zadati Ukrajini glavobolje.

- Iz ukrajinske perspektive Herson je gotovo sigurno bio njihov glavni cilj i nisu se željeli tamo boriti, jer bi to bila brutalna borba. Izgleda da ovo odgovara objema stranama, ali morat ćemo pričekati da vidimo.

Bell je dodao da izgleda kao da se Rusi ukopavaju u obrambene položaje i pokušavaju zaštititi Donbas, piše Sky News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 03:40