REGIONALNE VEZE

Herzog u povijesnom posjetu UAE: ‘Izrael podržava potrebu te zemlje za sigurnošću‘

Osuđujemo svaku vrstu napada terorističkih grupa na vaš suverenitet, dodao je izraelski predsjednik

Isaac Herzog i šeik Mohamed bin Zajed Al Najan

 Amos Ben GERSHOM/GPO/AFP

Izraelski predsjednik Isaac Herzog u nedjelju je, tijekom svojeg prvog posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izjavio da njegova zemlja podržava potrebu te zaljevske zemlje za sigurnošću i da se zalaže za snažnije regionalne veze, u trenutku kad svjetske sile pokušavaju oživjeti iranski nuklearni sporazum.

UAE je zajedno s Bahreinom godine 2020., uz posredovanje Sjedinjenih Država, s Izraelom potpisao sporazume o normalizaciji odnosa pod nazivom "Abrahamovi sporazumi".

Dvije zaljevske države i Izrael dijele zabrinutost u pogledu stanja u Iranu i iranskih savezničkih snaga u regiji.

O sigurnosti i bilateralnim odnosima Herzog je razgovarao s vladarom Ujedinjenih Arapskih Emirata, prijestolonasljednikom Abu Dhabija i šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Najanom.

U protekla dva tjedna UAE su dronovima i projektilima dvaput napali pripadnici jemenske skupine Huti, koja je povezana s iranskim vlastima.

"Potpuno podupiremo vaše sigurnosne zahtjeve i na svaki način osuđujemo svaku vrstu napada terorističkih grupa na vaš suverenitet. Ovdje smo da bismo zajedno pronašli načine i sredstva koji će nam omogućiti da ljudima u regiji zajamčimo mir", rekao je Herzog.

Šeik Mohamed je izjavio da Izrael i UAE dijele "zajedničko stajalište kad su posrijedi prijetnje regionalnoj stabilnosti i miru, posebice kad je riječ o prijetnjama terorista i pripadnika milicija".

Herzogov zrakoplov tijekom leta u UAE nadletio je Saudijsku Arabiju. Izraelski predsjednik je rekao da je to "bio doista vrlo dirljiv trenutak".

Rijad i Izrael nemaju diplomatske veze, no Izrael je objavio kako bi želio uspostaviti odnos s kraljevstvom u kojemu se nalaze dva najsvetija mjesta islama.

"Trebamo nastaviti raditi na Abrahamovim sporazumima i u našem im se nastojanju treba pridružiti više nacija", rekao je Herzog šeiku Mohamedu.

Herzog se sastao i s ministrom vanjskih poslova i ostalim dužnosnicima Emirata, a susrest će se i s članovima židovskih zajednica u UAE.

Dužnost izraelskog predsjednika uglavnom je ceremonijalna. Izraelski premijer Naftali Bennett UAE je posjetio u prosincu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:31