BLISKI ISTOK

Hezbolah: Ne želimo reći ništa o raketama Scud

Čelnik šijitske militantne skupine smatra da imaju pravo posjedovati bilo koje oružje

BEIRUT - Priča o dostavi raketa Scud Hezbolahu pojavila se nedavno i oko toga se digla velika prašina. No, mi ne moramo potvrditi, ali ni demantirati informaciju o tome jesmo li dobili oružje ili nismo. Dakle, nećemo dati nikakav komentar - rekao je šeik Nasralah.

Peres optužio Siriju

- Takvo je naše stajalište - dodao je, dajući do znanja da ne kani davati preciznije informacije.

Kontroverze oko tog pitanja pojavile su se početkom travnja kad je izraelski predsjednik Shimon Peres optužio Damask da šalje rakete Scud Hezbolahu koji, kako tvrde izraelske vlasti, posjeduje više od 40.000 raketa. Neke od njih imaju domet od 300 km, što znači da su u stanju dosegnuti i veće izraelske gradove.

Rakete Scud, pak, mogu nositi bojeve glave teške i do 800 kilograma, što znači da bi mogle prouzročiti puno veće razaranje izraelskih gradova.

Sjedinjene Države su izvješće izraelskih tajnih službi primile vrlo ozbiljno, ali Sirija nije dala preciznija objašnjenja o cijelom slučaju zbog kojega je State Department pozvao njihova diplomata.

‘Kancerogeni Izrael’

Nasralah smatra da je “legitimno i moralno pravo Hezbolaha posjedovati bilo koje oružje, s obzirom na to da ono služi zaštiti ugroženog stanovništva kojemu prijeti kancerogena prisutnost Izraela”.

Hezbolah je u ljeto 2006. vodio rat s Izraelom u kojem nije bilo pobjednika i nakon kojeg je na jugu Libanona raspoređena misija UN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:43