'ZADATAK JE OBAVLJEN'

Hezbolah spreman povući se iz Iraka nakon potpunog poraza Islamske države

 REUTERS

Šef libanonskog šijitskog pokreta Hezbolah objavio je u ponedjeljak da je spreman povući svoje borce iz Iraka nakon potpunog poraza skupine Islamska država (IS). U televizijskom govoru Hasan Nasralah je podsjetio da je njegov pokret, u koordinaciji s vlastima u Bagdadu, poslao "zapovjednike" u Irak u borbu protiv IS-a.

"Ako ocijenimo da je gotovo, da naša braća više ne trebaju tamo ostati, bit će upućeni na druga" mjesta, rekao je.

"Smatramo da je zadatak obavljen, ali još čekamo iračku objavu konačne pobjede", naglasio je Nasralah čiji je pokret nazočan i u borbi protiv IS-a u susjednoj Siriji.

Vlasti u Bagdadu su objavile u petak da su zauzele Ravu, posljednje mjesto koje su držale snage IS-a na iračkom teritoriju. Navodni IS drži još samo 4 posto iračkog teritorija.

U malo više od tri godine, džihadistička organizacija je doživjela gotovo potpuni pad svog kalifata samoproglašenog 2014. na velikim područjima Iraka i Sirije. Nasralah je također rekao da Hezbolah nije slao oružje u Jemen te je kategorički zanijekao da stoji iza lansiranja balističke rakete prema Rijadu s teritorija koje u Jemenu drže pobunjenici Huti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:36