MASOVNI NAPAD

Hezbollah ispalio rekordan broj projektila na Izrael: ‘Ovo je prva reakcija na ubojstvo Saleha al-Arurija‘

Izraelska vojska potvrdila je napad u blizini Merona i rekla da je oko 40 projektila identificirano dok su se približavali Izraelu

Sukobi na granici Izraela i Libanona

 Jalaa Marey/Afp

Proiranska šijitska skupina Hezbollah je rekla da je u subotu ispalila 62 projektila na Izrael, što bi bio rekordan broj lansiranih raketa od početka rata u Gazi u listopadu.

Cilj napada je bila vojna baza u blizini grada Merona na sjeveru Izraela, prema miliciji koja se smatra saveznikom Irana i islamističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze.

Hezbollah je rekao da je napad bio "prva reakcija" na ubojstvo Saleha al-Arurija, zamjenika vođe Hamasa, u utorak navečer u predgrađu libanonskog glavnog grada Bejruta.

Milicija gotovo svakodnevno granatira susjednu zemlju iz Libanona otkako je rat u Gazi započeo 7. listopada.

Izraelska vojska potvrdila je napad u blizini Merona i rekla da je oko 40 projektila identificirano dok su se približavali Izraelu. Zauzvrat je napadnuto jedno lansirno mjesto u Libanonu, kazali su dužnosnici.

Napeta situacija

Prema libanonskim sigurnosnim izvorima, Izrael je granatirao kršćansko naselje Rmeish na jugu Libanona. Borbeni zrakoplovi su također gađali sela Hula i Yaroun, rekli su izvori.

Nijedna strana nije dosad pružila informacije o žrtvama, a situacija je navodno i dalje napeta.

Mirovne snage Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL), koje nadgledaju područje od 1978., proglasile su drugi najviši stupanj uzbune.

Izrael traži da se Hezbollah povuče s granice kako bi se osigurala sigurnost civila na sjeveru zemlje. Također, Tel Aviv je prijetio upotrebom vojnih sredstava ne dovedu li diplomatski napori do povlačenja.

Više od 76.000 ljudi je napustilo svoje domove na jugu Libanona od početka nedavnih borbi. S izraelske strane granice evakuirano je više od 80.000 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:30