NOVI DETALJI NAPADA

HEZBOLLAH ODGOVORAN ZA BOMBAŠKI NAPAD U BUGARSKOJ Izrael: 'Napad u Burgasu je napad na članicu EU na europskom tlu'

 YouTube

SOFIJA - Dvojica muškaraca povezanih s libanonskom gerilskom skupinom Hezbolahom sudjelovala su lani u srpnju u bombaškom napadu na autobus u bugarskome odmaralištu u Burgasu i ubila petero izraelskih turista, objavio je u utorak bugarski ministar unutrašnjih poslova.

Zaključci bugarske istrage mogli bi otvoriti put Europskoj uniji da se pridruži Sjedinjenim Državama u proglašavanju Hezbolaha terorističkim organizacijom jer postoji jasna veza s napadom na teritoriju EU-a.

U napadu su sudjelovale tri osobe, dvije su imale pravu putovnicu Australije i Kanade, rekao je Cvetan Cvetanov novinarima nakon rasprave bugarskog nacionalnog vijeća.

"Potvrdili smo da su dvojica članovi gerilskog krila Hezbolaha", rekao je Cvetanov. "Postoje podaci koji pokazuju financijsku vezu Hezbolaha i dvojice sumnjivaca.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozdravio je u utorak bugarski izvještaj koji povezuje Hezbolah s napadom na autobus i rekao da ta libanonska gerilska skupina i njezin saveznik Iran sudjeluju u terorističkim aktivnostima širom svijeta.

"Napad u Burgasu je napad na članicu EU na europskom tlu. Nadamo se da će Europljani izvući zaključke o pravoj prirodi Hezbolaha", stoji u priopćenju izraelskog premijeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:35