OTIŠLA IZ POLITIKE

Hillary Clinton godinama je branila muža i vodila političke ratove... Sad se samo želi odmoriti

Nakon 20 godina u politici rekla je - dosta. Jedna od najmoćnijih žena na svijetu, američka državna tajnica Hillary Rodham Clinton , ispunila je obećanje - ono da će se, ako Barack Obama osvoji drugi mandat, povući iz njegove administracije, ali i političkog života. Ovog petka održala je posljednji govor i otišla, ostavljajući iza sebe impozantnu, vrtoglavu političku karijeru.

Bilo je to dva desetljeća uspona i padova, uvijek u nevjerojatno brzom tempu. Pogotovo u posljednje četiri godine, koje je provela na čelu američke diplomacije. Rušila je sve rekorde. Posjetila je čak 112 zemalja, prešla više od milijun i petsto tisuća kilometara (dakle, gotovo četiri puta obišla zemaljsku kuglu) i na samom putu provela čak 87 dana.

U Indiji su po njoj imenovali selo, dok je na Kosovu, nadaleko od kipa njenog supruga, bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona , niknuo dućan koji nosi njeno ime... Tijekom političke karijere, u kojoj se upisala u povijest kao jedina prva dama SAD-a koja je postala članica predsjedničke administracije, javnost ju je većinu vremena ili mrzila ili obožavala. Hillary Rodham Clinton, nekada proglašena jednom od 100 najutjecajnijih odvjetnica u SAD-u, povremeno je djelovala preambiciozno, hladno i strogo. No, s vremenom, počeli su je podržavati čak i republikanci, dok se njezin rejting vinuo do neviđenih visina i iznosio čak 70 posto.

‘Otac zna najbolje’

- Čak je i meni teško prepoznati Hillary Clinton kakvu drugi vide - svojedobno je izjavila.

No, tko je uopće Hillary? Rođena je u listopadu 1947. u Chicagu. Njezin je otac, prema jednom od njenih biografa, bio “despotski i zlostavljački” nastrojena osoba. No, ona je , s druge strane, tvrdila da je, zajedno sa svoja dva brata, odrastala u atmosferi “otac zna najbolje” i da upravo svom ocu može zahvaliti za svoju radnu etiku.

On je ženskar

Njezin “pravi” život zapravo je počeo na sveučilištu Yale. Tamo će, kao studentica duge kose čije su oči skrivale ogromne naočale, upoznati Billa Clintona, svog budućeg supruga, čija će ju sjena, koliko god se on trudio izgurati je pod svjetla pozornice, pratiti cijeli život. Bill je, priznala je kasnije, bio prvi muškarac koji je se nije bojao.

Privlačnost se rodila istog trena. Kao i intelektualna povezanost. “Bill i ja smo počeli razgovarati u proljeće 1971. Danas, nakon više od 30 godina, još uvijek razgovaramo”, napisala je Hillary u memoarima koje je, što samo dokazuje njenu sklonost iscrpljujućem tempu, redigirala u tri sata ujutro. I u tome, prisjećaju se njeni suradnici, nije vidjela ništa neobično.

Bill i Hillary su prohodali, no ubrzo su se razdvojili. On je otišao u Arkansas ganjati političku karijeru, dok je ona ostala u Washingtonu, gdje je bila jedina žena u kongresnom odboru koji je istraživao zloupotrebe predsjednika Richarda Nixona. No, jednog dana prijateljica ju je zatekla u sobi kako pakira stvari.

- Što radiš - pitala ju je.

- Idem u Arkansas kako bih se vjenčala s Billom Clintonom - odgovorila je Hillary.

- Bill to zna? - bila je uporna. - Ne, ali će saznati! - samouvjereno je najavila Hillary. Sjele su u auto i prijateljica ju je cijelim putem pokušavala odgovoriti od njezina plana. On je ženskar, upozoravala ju je, za kojeg se ne bi trebala vezati. No, kad su stigle na odredište, Hillary ne samo da se nije pokolebala već je bila sigurnija nego ikad.

Držanje leđa suprugu

Vjenčali su se 1975. i dobili kćer, Chelsea. - Jednostavno više nisam imala djece, ali ne zato što ih nisam htjela imati - reći će kasnije.

Pokazalo se na kraju da je prijateljica imala pravo. Hillary je čak dva puta držala leđa suprugu. Prvi put 1992., kada ga se optuživalo za vezu s Gennifer Flowers. - Ovdje sam jer ga volim, poštujem i cijenim ono što imamo i što smo prošli. Ako to nije dovoljno, onda nemojte glasovati za njega - rekla je u intervjuu za “60 Minutes”. Pokraj nje je sjedio Bill, a taj ih je zajednički medijski istup “politički spasio”.

Šest godina kasnije, kad je otkriveno da je njezin suprug u Bijeloj kući mutio s Monicom Lewinsky, Hillary je tvrdila da to plod “desničarske urote”. Politički vrlo aktivna - no po pitanju zdravstvene reforme koju je svojedobno pokušala uvesti neuspješna - prva dama bila je poljuljana, no to će priznati tek kasnije.

- Bill mi je slomio srce i razočarao me, no dugi sati koje sam provela sama sa sobom natjerali su me da si priznam da ga volim. Ono što još nisam znala jest to da li naš brak može ili treba trajati - ispričala je Hillary.

Misteriozan brak

Brak je na kraju preživio, no Bill i Hillary su si stvorili zasebne živote - zbog različitih karijernih puteva, ali i političke kalkulacije. Billova reputacija, kao i utjecaj, bili su poput tempirane bombe koja joj je u svakoj sekundi mogla naštetiti.

Zajednička pojavljivanja bila su dobro promišljena, a brak pod konstantnom pažnjom javnosti. Tako se znalo da su od odlaska iz Bijele kuće 2005. zajedno provodili u prosjeku 14 dana mjesečno. Jedne veljače za sebe su uspjeli uhvatiti vremena samo na Valentinovo. Istodobno, jedni su tvrdili da se neizmjerno vole, dok su drugi ustrajali u tome da njihov brak još uvijek nagrizaju razočaranje i napetost.

- Meni je svaki brak misterij, pa čak i onaj u kojem sam ja - rekla je Hillary.

No, najveći je problem bilo kako izaći iz njegove sjene.

Tijekom posjeta DR Kongu Hillary je bila oštra kada su je pitali što Bill misli o kineskom utjecaju u Africi. - Želite da vam kažem što misli moj muž? Moj muž nije državni tajnik. Ja jesam. Pa me pitajte za moje mišljenje, reći ću vam ga - odgovorila mu je tada. Ubrzo, stvari će se konačno promijeniti. Kada se Bill pojavio na dodjeli Zlatnih globusa, voditeljica je njegov dolazak komenirala riječima: “To je bio muž Hillary Clinton”.

Mnogi joj ne vjeruju i misle da će se 2016. opet vratiti

Njezini planovi sada, nakon odlaska kojem su prethodili zdravstveni problemi (onesvijestila se, pala, pretrpjela potres mozga, nakon čega joj je otkriven krvni ugrušak), nisu poznati. Najavljivala je da želi usporiti i odmoriti se, napisati nastavak memoara i raditi na filantropskim pitanjima. Mnogi njezin odlazak ne shvaćaju ozbiljno ili bi je željeli vidjeti kako još jednom pokušava postati prva predsjednica SAD-a 2016. godine.

Hoće li bivša prva dama, senatorica i državna tajnica - za koju se priča da izdržljivost duguje mogućnosti da zaspi bilo kada i bilo gdje - ovaj put sklopiti oči na dulje vrijeme, tek ćemo vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:03