STIŽE NA BALKAN

Hillary Clinton: Srbija Kosovo mora priznati. To je uvjet mira

Hrvatska je u finalnoj fazi integracije u EU, smatraju u SAD-u
 AFP

WASHINGTON - Američka državna tajnica Hillary Clinton posjetit će od 11. do 14. listopada Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo i Bruxelles, priopćeno je na konferenciji za tisak u State Departmentu. - Ona na Balkan odlazi naglasiti trajno opredjeljenje SAD-a u podržavanju balkanskih država na putu gradnje prosperitetnih, miroljubivih i demokratskih društava i njihove napore da zauzmu mjesto punopravnih članica europske i euroatlantske zajednice - izjavio je pomoćnik državne tajnice za europske i euroazijske poslove Philip Gordon.

Nema podjela

Glavna preokupacija Hillary Clinton tijekom posjeta bit će situacija u BiH i njezina ustavna transformacija, kao i najavljeni direktni pregovori o Kosovu, na koje je Srbija nedavno pristala.

- Suverenitet i teritorijalni integritet Kosova moraju biti sačuvani. Ne može se raspravljati o statusu Kosova, niti o njegovoj podjeli. To bi bio poguban put, jer ako se otvore vrata razgovorima o granicama, to bi se pitanje otvorilo u cijeloj regiji - ocijenio je Gordon, rekavši kako SAD inzistira na tome da što više zemalja prizna Kosovo jer je “njegova neovisnost riješeno pitanje”.

Izetbegović i Tadić

Kada je u pitanju Hrvatska, Gordon je ocijenio da je ona “u svojoj finalnoj fazi integracije u EU”.

Kako smo doznali, Clinton će se u Sarajevu susresti se s trojicom članova dosadašnjeg presjedništva, kao i s novoizabranim članom Tarikom Izetbegovićem, a potom u Beogradu s predsjednikom Tadićem, ministrom vanjskih poslova Jeremićem i ministrom obrane Šutanovcem. Na Kosovu će u srijedu razgovarati s vršiteljem dužnosti predsjednika Krasniqijem, premijerom Tachijem i ministrom vanjskih poslova Hysenijem.

Putovanje državne tajnice na Balkan prije posjeta Bruxellesu u četvrtak jasan je signal SAD-a zemljama EU-a da ne pristaju na to da budu potisnute u rješavanju pitanja u regiji. Zato je potencijalno članstvo zemalja regije u NATO-u jedna od tema koje će Clinton pokrenuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 03:42