LUKSUZNI PROIZVOD

Histerija u Rusiji kulminirala, ruski ‘kralj jaja‘ za dlaku preživio pokušaj atentata, u sve se morao umiješati i Kremlj...

Napali su ga “mještani koji su bili nezadovoljni povećanjem cijena” njegovih proizvoda

Genadij Širjajev

 LX/X

Ruski jajni magnat preživio je pokušaj atentata dva dana nakon što su vlasti počele istragu protiv njega zbog navodnog namještanja cijena, piše The Telegraph.

Napad na Genadija Širjajeva posljedica je rastuće histerije u Rusiji zbog rasta cijena jaja, koja su postala toliko skupa da se sada poklanjaju kao božićni darovi, što je prisililo Kremlj na obećanje da će sniziti cijene.

Širjajev je vozio svoj BMW u blizini svoje tvornice jaja 27. prosinca u središnjoj ruskoj regiji Voronež kada ga je iz zasjede dočekao naoružani muškarac koji je ispalio dva hica.

Oba hica su promašila Širjajeva.

Policija još nije navela motiv napada iako je kanal Mash Telegram rekao da su ga napali “mještani koji su bili nezadovoljni povećanjem cijena” njegovih proizvoda.

Širjajev posjeduje farmu peradi Tretjakovskaja. Dva dana prije pokušaja njegova ubojstva vlasti su pokrenule postupak protiv njega i još dvojice proizvođača jaja zbog poskupljenja jaja.

Jaja su u Rusiji u posljednja tri mjeseca poskupjela za više od 50 posto, što je razljutilo obične Ruse koji ih smatraju osnovnim prehrambenim proizvodom.

Rast cijena također je uznemirio Kremlj manje od tri mjeseca prije predsjedničkih izbora koje Vladimir Putin želi iskoristiti kao javno iskazivanje podrške svom ratu u Ukrajini.

Kremlj je bio prisiljen izdati izjave u kojima niječe nestašicu jaja i provesti svoje hitne planove za kupnju tona jaja iz inozemstva i odustati od uvoznih poreza kako bi se smanjile cijene.

Također je naredio svojim sigurnosnim službama FSB-a da uhite sve osumnjičene za gomilanje jaja.

Analitičari kažu da su visoke cijene energije i zapadne sankcije poskupjeli uzgoj kokoši i proizvodnju jaja u Rusiji.

Deseci videozapisa ljudi koji u zoru stoje u redu kako bi kupili jeftina jaja iz kombija postavljeni su na društvene mreže, a u regiji Vologda, zastupnik u regionalnom parlamentu vladajuće stranke Jedinstvena Rusija fotografirao se kako svom osoblju daje kartone jaja kao poklone za tradicionalni doček pravoslavne Nove godine, piše The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:13