PRVA LINIJA: SPECIJAL

Hitlerov prvi veliki poraz: Reichsmarschall je jamčio da će slomiti Otok, ali nije računao na ključno britansko oružje...

O tome kako je RAF nadjačao Luftwaffe i pobijedio u Bitci za Britaniju govori Matija Blaće

Šest lovaca Supermarine Spitfire Mark1 u letu

 Aviation-images.com/Mary Evan/Aviation-images.com/mary Evan

U lipnju 1940. godine nacistička Njemačka totalno je porazila Francusku, koja se do tog perioda smatrala možda i najjačom svjetskom kopnenom vojskom.

No, Hitler nije uspio u potpunosti ovladati Zapadnom Europom. I dalje se odupiralo Ujedinjeno Kraljevstvo, čije su ekspedicijske snage sudjelovale u bitci za Francusku pa su doslovno u zadnji čas, herojskim naporima, evakuirane s plaža Dunkirka.

Tom prilikom Britanci i njihovi preostali saveznici na obalama su ostavili tisuće komada tehnike te su se na Otok vratili znatno oslabljeni, a između njih i vojske Trećeg Reicha sada je stajao samo kanal La Manche. Sam Hitler zapravo nije bio toliko sklon napadu na Otok, već je polako kontemplirao o pohodu na Sovjetski Savez s kojim su nacisti u tom trenutku i dalje funkcionirali u nekom "savezništvu s noževima iza leđa" na temelju pakta Molotov-Ribbentrop. Štoviše u Berlinu je tinjala nada da će s Britancima sklopiti sporazum o miru i da neće biti potrebe za nastavkom rata u tom dijelu Europe.


Video snimku podcasta pogledajte ispod


Jedna osoba na takvo što nije htjela ni pomisliti. Britanski premijer Winston Churchill, koji na tu funkciju stupio tek početkom svibnja na čelu vlade nacionalnog jedinstva, već tijekom bitke za Francusku galvanizirao je naciju i pripremao ih na otpor nacistima. U seriji čuvenih govora Churchill je izrijekom dao do znanja da se London nikada neće predati i da Njemačka Otok može pokušati osvojiti samo vojnim putem.

Tijekom lipnja 1940. shvatili su to i nacisti te je Hitler pristao na formuliranje plana za operaciju "Morski lav" kojom se trebalo pokoriti Veliku Britaniju. Kako njemačka ratna mornarica (Kriegsmarine) nije nikako mogla parirati britanskoj Kraljevskoj ratnoj mornarici, vođa nacista prihvatio je plan budućeg Reichsmarschalla Hermana Göringa koji ga je uvjerio da Otok i Kraljevsko ratno zrakoplovstvo (RAF) može slomiti bitkom u zraku. Povijest je pokazala da se prevario, a bitku koja je pokrenuo 10. srpnja 1940. Treći Reich u konačnici je izgubio.

Nijemci su opako podcijenili britanske snage i industrijske kapacitete za proizvodnju oružja (napose aviona), nisu sasvim razumjeli koliko je važan "Dowdingov sustav" upozorenja koji je ingeniozno ukomponirao radare i promatrače u koherentni stoj koji je s velikom sigurnošću predviđao zračne napade, zanemarili su moral britanskog stanovništva i cijelo vrijeme uzalud očekivali slom RAF-a koji se nije dogodio.

O svemu ovome, kao i priprema obje strane, o taktikama koje su korištene te konačnom epilogu bitke koju se često naziva Hitlerovim prvim većim porazom, u novoj epizodi podcasta Prva linija govori naš stručni sugovornik Matija Blaće s YouTube kanala Codex Militaria, a koji preporučujemo za sve koje zanima vojna povijest, vojna tehnologija i taktike.

Podcast Prva linija o Bitci za Britaniju možete pogledati na početku teksta


Prethodne epizode podcasta Prva linija možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 07:22