POTRAGA ZA RJEŠENJEM

HITNA DIPLOMATSKA OFENZIVA: MAKEDONIJA ŽELI ČIM PRIJE U NATO Počeli pregovori s Grčkom o nazivu države: 'Možemo u pakt i kao FYROM'

Arhivska fotografija
 Ognen Teofilovski / REUTERS

Grčka i Makedonija su u srijedu ponovo pokrenule razgovore o imenu bivše jugoslavenske republike koje 26 godina zagorčava odnose ta dva balkanska susjeda.

"Vrlo je važno nastaviti rješavanje", rekao je grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias nakon razgovora s makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim.

Dimitrov je ocijenio "da su danas dobro krenuli". Atena osporava susjednoj državi ime Makedonije, za koje Grci drže da pripada njihovoj povijesnoj baštini i određuje sjeverni dio Grčke.

Atena je odredila da susjednu državu UN može priznati nakon njezine neovisnosti 1991. samo pod privremenim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM). Grčka od tada blokira pristupni proces Skoplja Europskoj uniji i NATO-u.

Kotzias je rekao da za Grčku konačno rješenje spora imena predstavlja preduvjet za ukidanje grčkih blokada. "To je prvi susret, problemi su se nagomilali", rekao je Dimitrov.

Novi makedonski premijer Zoran Zaev je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Bruxellesu obećao pokrenuti proces rješavanja kako bi otvorio euroatlantski put svojoj zemlji.

On je ocijenio da njegova zemlja može postati članicom NATO-a pod imenom FYROM.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je podsjetio da je preduvjet međusobno prihvatljivo rješenje koje treba naći u sklopu posredovanja UN-a.

"Mislim da možemo postići dobar međusobno prihvatljiv kompromis", rekao je i dodao da će u kolovozu posjetiti Skoplje kako bi nastavili pregovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2021 02:55