TOTALNA DRAMA

HITNA MOBILIZACIJA U UKRAJINI Rusi idu prema granici, pobunjenici kreću u novu ofenzivu?

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko hitno je poslao vojna pojačanja u strateške gradove
 AFP

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko naredio je u utorak hitnu mobilizaciju vojske u ključnim južnim i istočnim gradovima u slučaju da proruski pobunjenici krenu u novu ofenzivu, o čemu su počele špekulacije nakon što su u odmetnutom Donjecku i Lugansku proteklog vikenda održani izbori, za koje Kijev i Zapad tvrde da nisu legitimni.

Kako izvještava BBC, Porošenko je izjavio da su dodatne borbene jedinice poslane kako bi štitile Mariupolj, Berdjansk, Harkov i područje sjeverno od Luganska. To je rekao nakon sastanka sa svojim timom za nacionalnu sigurnost.

Napomenuo je da ne odustaje od mirovnog procesa, koji je dogovoren još početkom rujna, ali je predložio ukidanje ključne točke tog plana, koji je usuglašen s Moskvom, a to je da regije Luganska i Donjecka dobiju unutar Ukrajine poseban status.

To je Porošenkova reakcija na upravo održane izbore i na činjenicu da je Moskva u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda uložila veto na predloženu rezoluciju kojim bi se ti izbori proglasili nelegitimnima.

U međuvremenu, Europska je unija u utorak upozorila da izbori na istoku Ukrajine predstavljaju opasnost za ukrajinski mir. Predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini kazala je da izbori sa sobom nose rizik narušavanja dijaloga između suprotstavljenih snaga unutar Ukrajine.

Novi glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da se ruske trupe sve više približavaju ukrajinskoj granici, nakon što ih je prije nekog vremena Vladimir Putin bio povukao.

Inače, za predsjednika samoproglašene Donjecke Narodne Republike prisegnuo je pobjednik spornih izbora Aleksander Zaharčenko, dok je šefom Luganske Narodne Republike imenovan Igor Plotnicki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:48