BRENT HARTLEY

HLADAN TUŠ AMERIČKOG AMBASADORA ZA ŠEFA SLOVENSKOG PARLAMENTA 'Naš stav o arbitraži ostaje nepromijenjen'

 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Američko stajalište o slovensko-hrvatskom arbitražnom sporu ostaje nepromijenjeno, kazao je u utorak u Ljubljani američki veleposlanik u Sloveniji Brent Hartley, nakon razgovora s predsjednikom slovenskog parlamenta Milanom Brglezom u kojemu je bilo riječi o stanju na Balkanu i planovima slovenske vlade do kraja njenog mandata.

SAD je u tom sporu neutralan i ne postavlja se ni na jednu stranu, ali potiče države da potraže rješenje za spor, kazao je Hartley nakon razgovora s Brglezom u zgradi parlamenta.

Kazao je da su razgovori koje je prošli tjedan o odnosima dviju zemalja u Washingtonu imao državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Andrej Logar bili korisni.

Što se tiče odnosa SAD-a prema graničnom prijeporu, veleposlanik Hartley je kazao da je njegova država privržena dobrim odnosima s obje države koje su članice EU i saveznice u NATO savezu.

Rješenje spora bilo bi dobro ne samo za bilateralne odnose Ljubljane i Zagreba nego i za stanje u regiji, odnosno za rješavanje otvorenih pitanje na Balkanu, istaknuo je Hartley.

Prema riječima Brgleza, Slovenija bi željela jasniju potporu SAD-a da arbitražnu presudu treba implementirati, odnosno da je riječ o pitanju vladavine prava.

Razgovaralo se i o namjeri slovenske vlade da do kraja ovog mandata, kako je najavila, možda prizna nezavisnost Palestine, pri čemu se pokazalo da Ljubljana i Washington o tome nemaju ista stajališta.

U SAD-u postoji zabrinutost glede mogućnosti priznanja Palestine od strane pojedinih država, naveo je Hartley.

Slovenski parlament nedavno je odgodio raspravu o mogućem priznanju palestinske države, o čemu u slovenskoj koalicijskoj vladi inače navodno postoji suglasnost. Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nedavno je rekao da vjeruje kako će Slovenija priznati samostalnost Palestine do kraja mandata sadašnje vlade, s obzirom da se bliže rokovi za raspisivanje redovnih parlamentarnih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:13