REAKCIJA NA PREGOVORE

Hladan tuš iz Moskve: ‘Nema velikih pomaka! Status Krima? Pogledajte naš Ustav!‘

‘Pozitivno je to što je ukrajinska strana barem počela konkretno formulirati i zapisivati na papir ono što predlaže‘, rekao je Peskov

Dmitrij Peskov i Vladimir Putin

 Sefa Karacan/Anadolu Agency via AFP

Moskva kaže kako nije zamijetila ništa obećavajuće i kako nema velikih pomaka u pregovorima između Ruske Federacije i Ukrajine, te da ih čeka još puno posla, prenosi ruski Tass.

'Pozitivno je to što je ukrajinska strana barem počela konkretno formulirati i zapisivati na papir ono što predlaže. Do sada to nismo uspjeli postići. Ovo je pozitivan faktor, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje o pregovorima Rusije i Ukrajine koji su vođeni dan ranije u Istanbulu.

'Što se ostalog tiče, za sada ne možemo navesti ništa obećavajuće, neke pomake, još je jako, jako puno posla', kazao je.

Peskov je dodao i kako tijekom telefonskog razgovora čelnika Ruske Federacije i Francuske, Vladimira Putina i Emmanuela Macrona, nije postignut napredak u provedbi humanitarne operacije u Mariupolju.

Napomenuo je i kako je status Krima riješen, 'tako da Moskva neće razgovarati o tom pitanju s Kijevom ili bilo kojom drugom stranom'.

Prijedlog Kijeva za mirovni sporazum s Rusijom uključivao je obećanje da će se teritorijalni spor oko Krima riješiti u roku od 15 godina bez upotrebe sile.

'Krim je dio Ruske Federacije. Prema našem Ustavu, ne možemo ni s kim razgovarati o sudbinama ruskih teritorija, o sudbinama ruskih regija. To ne dolazi u obzir', rekao je dužnosnik.

Krim je izglasao ponovno priključenje Rusiji 2014., nakon što je oružanim udarom u Kijevu zbačena ukrajinska vlada. Kijev tvrdi da je glasovanje bilo nelegitimno i navodi Krim kao privremeno okupirani ukrajinski teritorij. Ukrajinski dužnosnici rekli su da ni pod kojim okolnostima neće odustati od zahtjeva za Krim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:53