NOVA PRAVILA

Hladan tuš za Bezosa i Bransona iz nadležne uprave: ‘Žao nam je, vi ne ispunjavate uvjete, niste astronauti‘

Pravila američke Savezne uprave za zrakoplovstvo kažu da netko mora doista biti član posade i doprinijeti sigurnosti leta da bi bio astronaut
Jeff Bezos i Sir Richard Branson
 Don Emmert/AFP

U potezu koji je za nedavne prebogate putnike u svemir pravi hladan tuš, NASA je proširila popis uvjeta koji moraju biti zadovoljeni da bi se netko mogao nazvati astronautom, piše BBC.

Pravila američke Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA) kažu da netko mora doista biti član posade i doprinijeti sigurnosti leta da bi bio pravi astronaut.

To znači da Jeff Bezos i Sir Richard Branson u očima američke vlade nisu astronauti.

Ovo su prve izmjene pravilnika otkako je FAA-ov program praćenja komercijalnih svemirskih letova započeo 2004. godine.

Promjene pravilnika predstavljene su isti dan kad je Bezos poletio u svojoj raketi Blue Origin prema rubu svemira.

Da bi se doista mogli nazvati komercijalnim astronautima, svi koji idu u svemir morali bi otići 80 kilometara iznad površine Zemlje što su i Bezos i Branson učinili.

No, osim savladavanja visine, agencija kaže da tijekom leta astronauti također moraju obavljati izvjesne 'aktivnosti od presudnog značaja za sigurnost leta ili doprinijeti sigurnosti putnika'.

Koje su to točno aktivnosti, određuju dužnosnici FAA u kojem navode da su izmjene pravilnika donijete kako bi se zajamčila opća sigurnost tijekom komercijanih svemirskih letova.

Podsjetimo, 11. srpnja Sir Richard Branson poletio je u svojoj letjelici Virgin Galactic's Space ShipTwo do ruba svemira kako bi testirao sigurnost leta prije nego ovakve letove ponudi svim zainteresiranim putnicima.

Bezos i još tri putnika Blue Origina možda su još manje zaslužili da ih se zove astronautima jer je i sam direktor Blue Origina, Bob Smith, kazao kako 'u toj autonomnoj letjelici posada i nema što raditi'.

Glasnogovornik FAA kazao je da trenutno ne analiziraju nikakve prijave eventualnih novih astronauta.

Trenutno za dobivanje statusa astronauta postoje još dvije mogućnosti: preko NASA-e ili američke vojske.

Krila uočena na Bezosovom i Bransonovom svemirskom odijelu, zapravo su ukrasi koje su po narudžbi napravile njihove kompanije, a nisu službene oznake kakve nose pravi astronauti.

Međutim, postoji nada da će u budućnosti Bezos i Branson biti proglašeni astronautima.

Naime, FAA može, ako odluči da je potrebno, nekome dodijeliti počasna astronautska krila.

Inače, prva takva krila na svojim odijelima nosili su Alan Shepard Jr. i Virgil Grissom ranih 60-ih, a zaslužili su ih svojim sudjelovanjem u programu Mercury Seven.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:54