ODRŽAO NIZ SASTANAKA

HLADAN TUŠ ZA DRUŠTVENOMREŽNOG MOĆNIKA Zuckerberg naišao na zid nerazumijevanja u Bruxellesu: 'Izvolite prilagoditi Facebook nama, neće biti obrnuto'

 AFP

"Nije na nama da se prilagodimo Facebooku, već da se Facebook prilagodi nama", rekao je u ponedjeljak novinarima europski povjerenik Thierry Breton, bivši direktor francuskog telekom operatera Orange i francuske tehnološke kompanije Atos, a sada zadužen za unutarnje tržište EU, nakon sastanka s Markom Zuckerbergom, izvršnim direktorom Facebooka, koji je posjetio Bruxelles.

Breton je također rekao da će do kraja godine odlučiti hoće li usvojiti stroga pravila unutar zakona o digitalnim uslugama kojim će se regulirati online platforme i utvrditi njihove odgovornosti.

Odbacio je dokument za raspravu koji je u ponedjeljak objavio Facebook u kojemu se predlažu blaža pravila. "To nije dovoljno", rekao je Breton. Dodao je da Facebook nije spomenuo svoju dominaciju na tržištu niti odredio svoje obveze.

Breton će u srijedu objaviti svoje prijedloge o korištenju industrijskih podataka i borbi protiv dominacije Facebooka, Googlea i Amazona. Također će objaviti pravila o upravljanju umjetnom inteligencijom što će također utjecati na kompanije poput Facebooka.

Europska povjerenica Věra Jourová, zadužena za zaštitu demokracije i vladavine prava, bila je jednako nepopustljiva oko uloge Facebooka u borbi protiv govora mržnje na internetu, dezinformacija i izborne manipulacije.

"Facebook ne može odbaciti odgovornost. Facebook i gospodin Zuckerberg moraju sami sebi odgovoriti na pitanje 'tko žele biti' kao kompanija i koje vrijednosti žele promovirati", priopćila je Jourova. "Ne mogu vlade ili regulatori osigurati hoće li Facebook biti sila dobra ili zla."

Konačno, glasnogovornik Facebooka je objavio da se “gospodin Zuckerberg susreo i s izvršnom potpredsjednicom Vestager (Margrethe, zadužena za projekt "Europa spremna za digitalno doba") ranije tijekom dana. Imali su dobru diskusiju o tekućim pitanjima u digitalnom sektoru”.

Prevedeno: povjerenica Vestager je također beskompromisno Zuckerbergu dala do znanja da se pravila EU, postojeća i ona koja će tek donijeti, moraju poštivati. Vestager, naime, posebno istražuje uslugu uvrštavanja, Facebook Marketplace. Preciznije, platformu za prodaju. Komisija želi znati tretira li Facebook klijente na jednak način jer je bilo prigovora iz sektora.

Zuckerbergu nije pomogao ni tekst koji je u ponedjeljak objavio u Financial Timesu, neposredno prije dolaska u Bruxelles. U njemu iznosi kako smatra da privatne kompanije ne bi trebale samostalno donositi odluke koje izravno utječu na fundamentalne demokratske vrijednosti, nego bi trebale surađivati s tijelima državne vlasti u pronalasku transparentnih i sigurnijih rješenja za dobrobit građana.

"Smatramo da je oglašavanje na Facebooku znatno transparentnije nego na televiziji, u printu ili na ostalim internetskim servisima zato što naša platforma objavljuje sve detalje o oglasima: tko ih je platio, koliko, ali i broj naših korisnika do kojih je ta poruka doprla", stoji u članku, uz kratku napomenu da je danas gotovo nemoguće sa sigurnošću odrediti što se točno smatra "političkim" sadržajem na društvenim mrežama.

- Facebook je napravio nekoliko koraka u pravom smjeru, ali je još uvijek zabrinjavajuće do koje mjere nisu svjesni opasnosti koju njihove kompanije predstavljaju za demokratski sustav - komentirao je predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke Manfred Weber uoči današnjeg sastanka.

Zuckerberg je treći po redu iz velikih tehnoloških kompanija koji je pohodio Bruxelles kako bi osigurao što bolje uvjete u budućim razgovorima i pregovorima.

Prije njega su Europsku komisiju pohodili Sundar Pichai, izvršni direktor kompanije Alphabet koja u svom vlasništvu ima Google, te John Giannandrea, stariji potpredsjednik Applea za umjetnu inteligenciju.

Više je nego jasno da su veliki tehnološki divovi, bez obzira što im leđa čuva administracija predsjednika Donalda Trumpa, zabrinuti razvojem stanja na velikom europskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:09