NOVO GROBLJE

Hladnjače sa slikama nasmijane djece postale su mrtvačnice: ‘Drugdje više nema mjesta za naše mučenike...‘

‘Bolnička mrtvačnica može primiti samo 10 tijela, tako da smo doveli kamione iz tvornica sladoleda kako bismo pohranili ogroman broj tijela...‘

Palestinski mladići oplakuju smrt bliske osobe

 Mohammed Abed/Afp

Zdravstveni dužnosnici u Pojasu Gaze prisiljeni su pohranjivati tijela Palestinaca ubijenih u izraelskim zračnim napadima u hladnjače za prijevoz sladoleda jer je njihovo premještanje u bolnice prerizično, a na grobljima nema mjesta.

Izrael žestokim bombardiranjem Pojasa Gaze uzvraća udarac palestinskoj militantnoj skupini Hamasu, koji je prošli vikend izveo najsmrtonosniji napad na Izrael u nekoliko desetljeća i brutalno se obračunavao s civilima.

"Bolnička mrtvačnica može primiti samo 10 tijela, tako da smo doveli kamione iz tvornica sladoleda kako bismo pohranili ogroman broj mučenika", rekao je dr. Jaser Ali iz u Deir Al-Balahu.

Hladnjače, na čijim stranicama još uvijek stoje reklamne slike nasmijane djece koja uživaju u kornetima, obično se koriste za dostavu sladoleda supermarketima. Sada su to improvizirane mrtvačnice za žrtve razornog rata između Hamasa i izraelske vojske.

Vlasti u Gazi priopćile su da je u izraelskim zračnim napadima dosad poginulo više od 2400 ljudi, od čega četvrtina djece. Bolnicama nedostaje zaliha i teško se nose s rastom broja ranjenih, kojih ima na tisuće.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas nakon što su njegovi borci divljali po izraelskim gradovima 7. listopada pucajući na muškarce, žene i djecu i loveći taoce. To znači da će broj mrtvih u Gazi naglo porasti.

“Pojas Gaze je u krizi i ako se rat nastavi na ovaj način nećemo moći pokapati mrtve. Groblja su već puna i potrebna su nam nova”, rekao je Ali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:31