TERORIZAM U PARIZU

Hladnokrvno odrubio glavu profesoru, YouTubeom se širi snimka koja je prethodila napadu

Osamnaestogodišnji počinitelj čečenskog porijekla usred bijela dana ubio je profesora povijesti u školi
Prosvjednici pred mjestom napada nose natpis 'Ja sam učitelj'
 Bertrand Guay/AFP

U pariškom predgrađu, nedaleko od ulice Conflans-Sainte-Honorine u sjeverozapadnom dijelu grada, jučer u 17 sati po lokalnom vremenu zavladao je mrkli mrak.

Osamnaestogodišnji počinitelj čečenskog porijekla usred bijela dana hladnokrvno je odrubio glavu profesoru povijesti u obližnjoj školi College du Bois-d'Aulne koji je svojim trinaestogodišnjim učenicima na nastavi 5. listopada, u sklopu lekcije o slobodi govora, prikazao fotografiju proroka Muhameda.

Prema svjedočanstvima nekolicine šokiranih svjedoka, počinitelj je prije barbarskog čina uzviknuo "Allahu Akbar" (Bog je velik, op.a.), zbog čega su odmah pozvali policiju.

Policijski su dužnosnici francuskoj televizijskoj postaji BFM potvrdili da su po dolasku na mjesto zločina ugledali žrtvu u lokvi krvi i počinitelja koji je interventnim snagama prijetio velikim nožem odbijajući im se predati, zbog čega je u njega ispaljeno 10 smrtonosnih hitaca.

Akcija antiterorističke policije

Antiterorističke jedinice već su uhitile devet osumnjičenih za napad, među kojima su i baka, djed, roditelji te mlađi brat ubijenog čečenskog mladića.

Nekoliko dana prije napada YouTubeom se proširila videosnimka na kojoj se roditelji učenika muslimanske vjeroispovijesti iz škole College du Bois-d'Aulne žale na didaktičke metode profesora povijesti.

Naime, djeca su im se požalila da ih je na nastavi 5. listopada zatražio da učenici muslimanske vjeroispovijesti iziđu iz razreda kako ih ne bi uznemirila fotografija proroka Muhameda koju je u sklopu lekcije o toleranciji i slobodi govora planirao prikazati ostalim učenicima.

"Čemu takva mržnja? Zašto se profesor povijesti tako ponaša ispred naših trinaestogodišnjaka?" zapitao se zabrinuti roditelj u spornom videu na YouTubeu.

'Podignite ruku ako ste muslimani'

"Učitelj povijesti ovoga je tjedna od naše djece zatražio da podignu ruku ako su muslimani. Moja je kći među rijetkima to odbila učiniti, pa je ostala u razredu i svjedočila uznemirujućoj fotografiji golog muškarca koji je trebao simbolizirati proroka Muhameda", rekla je majka jedne od učenica.

Nekolicina roditelja je protiv profesora podnijela prijavu ravnatelju škole pa se kontroverzni učitelj već sljedećeg dana ispričao svojim đacima zbog "nedovoljno osjetljive metode poduke".

Poruku isprike uzrujanim je roditeljima tada poslao i ravnatelj, koji im je obećao kako se njihovu djecu više neće udaljavati s nastave zbog njihove vjeroispovijesti.

image
Emmanuel Macron
Abdulmonam Eassa/AFP

"Iako sam uvjeren da profesor nikoga nije želio uvrijediti, kasnije se ispostavilo da je to nehotice učinio", stoji u ravnateljevoj poruci. No, šteta je već bila učinjena.

Policija još utvrđuje kakva je točno povezanost počinitelja i lokalne škole, ali prema trenutno dostupnim informacijama, o kontroverznoj metodi profesora povijesti mladić iz Čečenije doznao je putem društvenih mreža. Da nisu svi roditelji na isti način interpretirali pokušaj unesrećenog profesora, potvrdila je New York Timesu i jedna od majki, Carine Mendes.

'Kukavički napad'

"Učenike je pokušao educirati o slobodi govora, a istovremeno se trudio ne uznemiriti ostale", kazala je, okarakteriziravši ubijenog profesora kao vrlo dragu osobu.

"Moj je sin odmah razumio da ga profesor ne želi uvrijediti. Čim se vratio iz škole, ispričao nam je da mu je profesor ponudio mogućnost da iziđe iz razreda kako ne bi gledao nešto što bi ga moglo uzrujati. Ni u jednom trenutku nije dobio dojam da ga je profesor pokušao omalovažiti", dala je i drugačiju interpretaciju događaja majka jednoga od muslimanskih učenika u školi.

Na mjesto zločina već u petak navečer stigao je francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je ubojstvo nazvao "kukavičkim napadom na vrijednosti republike".

"Učitelj je ubijen zato što je promovirao francuske vrijednosti; slobodu govora i slobodu vjeroispovijesti. Francuska stoji uz svoje učitelje i brani ih svim raspoloživim sredstvima", izjavio je u kratkom televizijskom obraćanju iz pariškoga predgrađa te ubijenog profesora nedvojbeno proglasio žrtvom terorističkog napada.

Napad koji je sjever Pariza u petak zavio u crno otvorio je bolne rane uspomena na nedavne terorističke napade.

Ubojstvo francuskog profesora dogodilo se samo tri tjedna nakon što je mladić pakistanskog porijekla nožem nasrnuo na dva čovjeka u Parizu, nedaleko od redakcije satiričnog časopisa Charlie Hebdo u kojem je 2015. zbog objave karikature proroka Muhameda smrtno stradalo 12 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:56