OCEAN BEZAKONJA

Hladnokrvno ubijeni ljudi, misteriozni brod i ostavljeni mobitel koji je razotkrio strašan zločin

Urbina u ovoj epizodi gledatelje vodi kroz neumornu istragu, uronjenu duboko u svijet plaćenika, pirata i plovećih oružarnica

Isječak videosnimke ubojstva na moru

 Screenshot: The Outlaw Ocean Project/

Jutarnji list od ponedjeljka 17. travnja počinje sa serijalom "Poruke iz oceana bezakonja: zadnja neukroćena granica". Jednom tjedno na našem portalu emitirat ćemo kratke dokumentarce nagrađivanog novinara Iana Urbine u kojima otkriva neke od šokantnih tema bezvlašća na moru, govori o teškim sudbinama zatočenih ribara, uništavanju ekosustava, oceanima koji su skladišta oružja, krivolovu i pretjeranom izlovu.

O čemu se točno radi, pogledajte u prvoj epizodi "Mjesto gdje ubojice prolaze nekažnjeno" koja se nalazi ispod.

Ekskluzivna prava objave serijala u Hrvatskoj Urbina je dao baš Jutarnjem listu.

Urbina je nezavisni novinar, nagrađen Pulitzerom. U New York Timesu je, u sedamnaest godina koliko je radio za taj američki dnevnik, objavio serije članaka o bezakonju na oceanima i morima. Zatim je 2019. napustio New York Times, osnovao organizaciju The Outlaw Ocean Project i do danas nije prestao istraživati i izvještavati o kriminalu i problemima na morima i oceanima.

Njegove članke objavljuju New Yorker, Atlantic, NPR, Washington Post... Za novinarstvo je dobio niz važnih nagrada, uz Pulitzera, dva put je bio laureat nagrade George Polk, osvojio je Emmy za dokumentarac o kriminalu u moru oko Libije. Objavio je bestseler "The Outlaw Ocean" (2019.), a prava na ekranizaciju otkupili su Netflix i Leonardo DiCaprio.

Prva epizoda serijala, koji možete gledati na YouTube kanalu Jutarnjeg lista, naslovljena je "Ubojstvo na moru", a snimljena je pokraj obala Somalije (video je pri vrhu teksta).

Urbina u ovoj epizodi gledatelje vodi kroz neumornu istragu, uronjenu duboko u svijet plaćenika, pirata i plovećih oružarnica. Ian istražuje zašto je kriminal na oceanima toliko rasprostranjen, a istovremeno se tako slabo prijavljuje, a kamoli kažnjava.

Epizoda počinje uznemirujućom snimkom s mobitela, ostavljenog u jednom taksiju. Četvero muškaraca očajnički se drže za olupinu negdje na pučini. Potom se čuju pucnjevi, a muškarci su jedan po jedan postrijeljani. Njihovom ubojstvu svjedočilo je niz ljudi. No, kao i 99 posto drugih ubojstava koji se dogode u međunarodnim vodama, ovaj zločin nije prijavljen. A kada snimka ubojstva konačno postane viralna, ni jedna država ne želi pokrenuti istragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:38