OPĆI IZBORI

HNS BiH izlazi na izbore, zajednički kandidat za Predsjedništvo BiH i nastup u RS-u

Uz posredovanje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića visoko izaslanstvo EU trebalo bi 22. svibnja doći u BiH

Dragan Čović

 Antonio Balić/Cropix

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH nastupit će na općim izborima u toj zemlji i imati zajedničke kandidate za Predsjedništvo BiH te Republiku Srpsku, rekao je u ponedjeljak predsjednik Dragan Čović te najavio dolazak dužnosnika EU-a kako bi pokušali posredovati u izbornoj reformi.

"Sve stranke HNS-a BiH, svih dvanaest koje nazoče sjednicama vodstva dogovorile su se dvije stvari danas – da izlazimo na izbore i da imamo potpuno zajednički nastup s jednim kandidatom za člana Predsjedništva te zajednički nastup u Republici Srpskoj", rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sjednice vodstva Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH kojemu je također predsjednik. Dodao je kako je zajednički procijenjeno kako bi bila daleko veća šteta za Hrvate ne sudjelovati na izborima.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) uz protivljenje jednog hrvatskog člana raspisalo je prošloga tjedna izbore za početak listopada čak i unatoč tome što nisu izmijenjene odredbe Izbornog zakona koje je osporio Ustavni sud BiH o načinu popune izaslanika za gornji nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH zbog čega hrvatski predstavnici iz BiH i dužnosnici Hrvatske tvrde kako neće biti moguće provesti izborne rezultate.

Uz posredovanje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića visoko izaslanstvo EU trebalo bi 22. svibnja doći u BiH kako bi pokušali posredovati u razgovorima o izbornoj reformi između hrvatske i bošnjačke strane, potvrdio je Čović. U posebnom priopćenju sa sjednice HDZ-a BiH izražena je zahvalnost premijeru Plenkoviću i ministrima u Vladi RH na 'iznimnim diplomatskim i političkim naporima za nemjerljive zasluge za internacionalizaciju hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH i podizanje svjesnosti o kršenju temeljnih prava Hrvata kao konstitutivnoga naroda'.

Čović je na konferenciji za novinare dodao da je već prošloga tjedna imao pripremne razgovore s predstavnicima dužnosnika EU, ne navodeći o kojima je riječ. Po njemu od ključne je važnosti spriječiti novu težu krizu u zemlji.

"Republika Hrvatska je jako zabrinuta što se ovdje događa. Jasno sam kazao da bez takvih iskoraka u traženju rješenja kako primarno provesti presudu Ustavnoga suda, a naravno i članova Predsjedništva možemo ući u mnogo težu situaciju od one koju imamo danas kada ne funkcionira vlast, izvršna i zakonodavna", rekao je Čović.

U tri navrata bošnjački birači preglasali su Hrvate birajući im Željka Komšića za člana BiH Predsjedništva, a na sljedećim izborima bošnjačke stranke najavljuju kako će to isto napraviti i u gornjem nacionalno koncipiranom Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Kada bi se to dogodilo bilo bi moguće uspostaviti cijelu izvršnu vlast bez stranaka za koje glasuje više od 95 posto Hrvata.

Nove razgovore o izbornoj reformi unaprijed je na propast prošloga tjedna osudio vodeći bošnjački političar, čelnik SDA Bakir Izetbegović. Čović smatra da je bošnjačka politika ohrabrena 'izvana' za takvo ponašanje.

"Činjenica je da SDA, i ne samo oni, nego još jedan broj bošnjačkih stranaka nekoliko mjeseci izbjegava razgovore. Siguran sam da ova politika uz potporu izvana omogućava tim ljudima da se ponašaju kako se ponašaju", dodao je čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Upitan o tvrdnjama hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića kako se Hrvati okupljeni u HNS-u BiH spremaju za 'praktično treći entitet', predsjednik Čović je rekao kako je sedmi zaključak s izvanrednog zasjedanja HNS-a BiH nedvojben.

"Gospodin Milanović je snažan zagovornik prava Hrvata u BiH. Ne želim komentirati bilo kakvu izjavu o trećem entitetu, o tome kako je on to doživio. Taj članak sedam je nedosmisleno jasan i nema ništa u sebi prikriveno. Kaže da će se pravnim i političkim sredstvima, sukladno Ustavu i zakonu, riješiti pitanje institucionalne i organizacijske transformacije BIH na tragu federalizma i konsocijacijske demokracije", pojasnio je Čović.

Prokomentirao je i izjavu predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Suada Arnautovića kako bi ova institucija mogla zabraniti njegovu i kandidaturu čelnika SNSD-a Milorada Dodika. Čović je naveo kako je SIP potvrdio da je politička institucija.

"To dovoljno govori u kakvom ambijentu živimo i što je nakana tih ljudi. Dobro je da su to javno kazali kako bi se izbjeglo nagađanje što je SIP BiH, i kako želi manipulirati s odredbama Izbornog zakona koje je Ustavni sud stavio izvan snage", rekao je Čović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. srpanj 2022 10:00