VIŠEMJESEČNA NAPETOST

HNS BiH izrazio žaljenje zbog otkazivanja Milanovićevog posjeta: ‘Nesigurno je ozračje‘

‘Nažalost, zbog sveukupne situacije i pojačanog govora mržnje u Bosni i Hercegovini razumijemo ovakav potez‘

Zoran Milanović i Dragan Čović (arhivska fotografija)

 Branimir Boban/Cropix

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH izrazio je u nedjelju žaljenje zbog otkazivanja posjeta predsjednika Zorana Milanovića središnjoj Bosni ocjenjujući da su višemjesečna napetost i političke krize, govor mržnje i sukobljavanja stvorili nesigurno ozračje u toj zemlji.

"Hrvatski narodni sabor (HNS) iskazuje žaljenje zbog otkazanog posjeta predsjednika Republike Hrvatske Milanovića. Nažalost, zbog sveukupne situacije i pojačanog govora mržnje u Bosni i Hercegovini razumijemo ovakav potez", stoji u priopćenju HNS-a BiH.

Hrvatski predsjednik je iz sigurnosnih razloga otkazao posjet Bosni i Hercegovini, objavio je u nedjelju ujutro Ured predsjednika.

HNS BiH ističe kako je Republika Hrvatska prijatelj BiH te da razumije događanja u toj zemlji. Sugerirali su da je poremećeno ukupno ozračje zbog kulminacije političkih kriza koje se održavaju i na sigurnost zemlje.

Iz Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji, pozvali su na pojačanu budnost agencija BiH zaduženih za sigurnost, a od političara da zaustave s eskalacijom krize i prestanu s govorom mržnje te retorikom koja potiče na sukobe.

Ranijim protokolom bilo je predviđeno da hrvatski predsjednik stigne u Travnik u središnjoj Bosni u popodnevnim satima gdje je trebao nazočiti obilježavanju 28. obljetnice Bijelog puta za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu. Radi se o humanitarnome konvoju koji je iz Hrvatske stigao u mjesecima opkoljene hrvatske enklave središnje Bosne koje su pod opsadom držale postrojbe bošnjačke Armije BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:50