IZMJENE IZBORNOG ZAKONA

HNS BiH uvjeren da je Schmidt popustio pred pritiscima Bošnjaka: ‘Nezapamćena količina mržnje‘

Visoki međunarodni predstavnik je nametnuo izmjene Izbornoga zakona koje se tiču transparentnosti izbornog procesa, ali ne i političke kojim bi se spriječilo preglasavanje Hrvata

Dragan Čović

 Antonio Balic/Cropix/Cropix

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH ocijenio je kako je Ured visokog međunarodnog predstavnika (OHR) popustio pred pritiscima i prijetnjama bošnjačkih dužnosnika namećući samo tehničke izmjene Izbornoga zakona, ali ne i političke kojim bi se spriječilo preglasavanje Hrvata i njihovo izbacivanje iz vlasti.

„HNS izražava zabrinutost zbog podlijeganja Ureda visokoga predstavnika (OHR) nezapamćenom ratnohuškačkom pritisku pozivima predstavnika bošnjačko-muslimanskih prvaka na nasilje“, navodi se u priopćenju HNS-a BiH koji okuplja najvažnije hrvatske stranke iz BiH.

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt u srijedu je nametnuo izmjene Izbornoga zakona koje se tiču transparentnosti izbornog procesa. Pri tome su izostale najavljene izmjene o političkom dijelu kako bi se provela presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića te se nakon izbora mogli izabrati izaslanici za Dom naroda Federacije BiH i spriječiti preglasavanje Hrvata od četiri puta brojnijih Bošnjaka.

Schmidt je danas na sastanku s političarima ostavio rok od šest tjedana da se pokušaju usuglasiti oko tih prijepora ne isključujući ponovno mogućnost intervencije u Izborni zakon.

HNS BiH vjeruje da je OHR trebao nametnuti i te promjene kako bi došlo do popravljanja međunacionalnih odnosa, te da ova međunarodna institucija ne može donositi odluke ‘u okruženju zasnovanom na militantnoj unitarističkoj logici i ratno nastrojenom okruženju‘.

„Još jednom osuđujemo nezapamćenu količinu mržnje, pozive na nasilje i ratnu retoriku koju smo ovih dana svi čuli od predstavnika bošnjačkih političkih stranaka koje su ujedno i organizatori prosvjeda u Sarajevu“, naveli su.

Upozorili su i na prijetnje cijelom hrvatskom narodu i njegovim predstavnicima. Na prosvjedima u Sarajevu, te istupima brojnih bošnjačkih političkih predstavnika upućene su prijetnje nasiljem, sukobima i ratom ukoliko OHR nametne političke izmjene Izbornog zakona.

Američko veleposlanstvo u srijedu je izrazilo zgroženost istupom čelnika SDA Bakira Izetbegovića zbog ratnohuškačkih izjava.

Iz HNS-a BiH najavili su da će svoja daljnja stajališta nakon ove Schmidtove odluke utvrditi na izvanrednoj proširenoj sjednici Predsjedništva i Glavnog vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:11