UOČI IZBORA

Hoće li američki Vrhovni sud uspjeti pronaći rupu kako bi ime Donalda Trumpa ostalo na glasačkim listićima?

Vrlo je vjerojatno da će upravo on biti protivnik aktualnom demokratskom predsjedniku Joeu Bidenu na izborima u studenome

Donald Trump

 Mike Segar/AFP

Može li Donald Trump zbog postupaka tijekom napada na Kapitol biti biran? Devet sudaca američkog Vrhovnog suda pokušat će u četvrtak odgovoriti na to eksplozivno pitanje, manje od devet mjeseci prije predsjedničkih izbora u SAD-u.

Bivši predsjednik, favorit na republikanskim predizborima, traži poništenje odluke iz prosinca koju je donio sud u Coloradu, a kojom se zahtijeva uklanjanje njegovog imena s biračkih listića u toj saveznog državi na zapadu zemlje.

Od dvadeset država u kojima su podnesene žalbe na nepodobnost Donalda Trumpa, u samo dvjema je to uspjelo, u Coloradu i Maineu. No nekoliko država ipak čeka da Vrhovni sud donese konačnu odluku.

Odvjetnici Donalda Trumpa odluku u Coloradu nazivaju "anomalijom" i pozivaju Vrhovni sud da je poništi kako bi se "zaštitila prava desetaka milijuna Amerikanaca koji žele glasati za Trumpa za predsjednika".

Većinu svojih završnih argumenata posvećuju naizgled sekundarnom pitanju. Oni nastoje pokazati da situacija 6. siječnja 2021. ne potpada pod one obuhvaćene 14. amandmanom Ustava. Taj amandman, usvojen 1868. nakon građanskog rata, isključuje s najviših javnih funkcija svakoga tko je sudjelovao u djelima "pobune" nakon što je položio prisegu da će braniti Ustav.

Sud u Coloradu smatrao je da postupci Donalda Trumpa 6. siječnja 2021. potpadaju upravo pod taj 14. amandman.

Toga dana stotine pristaša predsjednika na odlasku, posebno zagrijani njegovim optužbama za izbornu prijevaru, upale su na Kapitol kako bi pokušali spriječiti potvrdu pobjede njegova demokratskog protukandidata Joea Bidena.

Odvjetnici Donalda Trumpa tvrde da 6. siječnja nije predstavljao pobunu i da njihov klijent nije bio umiješan u ta događanja.

Priroda slučaja koja je bez presedana komplicira bilo kakva predviđanja, ali mnogi stručnjaci smatraju da će devetero sudaca pokušati pronaći rupu kako bi ime Donalda Trumpa ostalo na glasačkim listićima, a pritom ne ulaziti u kvalifikacije njegovih postupaka tijekom napada na Kapitol.

Osim ako Vrhovni sud ne presudi protiv Trumpa, vrlo je vjerojatno da će upravo on biti protivnik aktualnom demokratskom predsjedniku Joeu Bidenu na izborima u studenome.

Postoji pritisak da se odluka donese prije 5. ožujka, kad glasači u 15 država - uključujući Colorado - daju svoj glas na republikanskim predizborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:01