EUROPA RUŠI DIKTATORA

HOĆE LI EUROPA SRUŠITI DIKTATORA? Većina država Europske unije priznala Guaidóa za predsjednika, samo se jedna žestoko usprotivila...

Lijevo: Nicholas Maduro i vojnici; desno: Pristaše opozicije i Juan Guaido
 Marauane Quintero / Miraflores Palace handout / Carlos Garcia Rawlins / Andres Martines Caseres / Reuters

Još uvijek “djelatni” predsjednik Venezuele Nicolás Maduro suočen je s osipanjem međunarodne podrške.

Naime, nakon što je odbio poziv ili ultimatum (kako tko na to gleda) Bruxellesa da proglasi nove predsjedničke izbore, mnoge zemlje Europske unije počele su priznavati Juana Gerarda Guaidóa za legitimnog i jedinog predsjednika Venezuele. Podsjetimo, Juan Guaidó se 23. siječnja proglasio predsjednikom, a Sjedinjene Američke Države su ga odmah priznale.

Do sada su ga priznali elika Britanija, Francuska, Njemačka, Hrvatska, Španjolska, Švedska, Danska, Nizozemska, Latvija, Litva, Češka, Finska, Poljska i Portugal te Albanija i Gruzija koje su izvan Europske unije, dok su iza Madura stali Rusija, Kina, Turska, Bjelorusija, Meksiko, Iran, Nikaragva, Kuba i Salvador.

“Ne mogu pristati na ultimatum Europske unije, pa to je kao da ja njima kažem ako ne priznate Kataloniju, ja ću poduzeti mjere protiv vas”, komentirao je predsjednik Maduro.

Inače, Italija je najavila da će blokirati izjavu Europske unije o priznanju Juana Guaidóa. To su najavili na neformalnom susretu ministara vanjskih poslova EU u Bukureštu još 1. veljače, ali pojedinačna priznanja su krenula. Glasnogovornik Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, izjavio je da je to “legalizacija uzurpatora” i “miješanje u unutarnje stvari Venezuele” te da se “Venezuelci moraju samostalno izvući iz krize”. Maduro je, doduše, najavio kako bi mogao pristati na prijevremene, ali parlamentarne izbore .

Naime, on ne kontrolira parlament u kojem oporba ima većinu, ali on kontrolira svoju Ustavotvornu skupštinu kojoj je i uputio prijedlog za raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora. No, to je tek bacanje prašine u oči jer jedini izbori koji su u ovom trenutku mogući, odnosno koji se traže, upravo su novi predsjednički za koje se zalaže oporba.

No, oni ne odgovaraju Maduru jer bi pristajanjem na njih praktički priznao svoj poraz.

U španjolskoj TV emisiji “Salvados” Maduro je rekao da je spreman “istog trenutka” sjesti za stol s Guaidóom, ali “on mora razmisliti o tome što radi” te da je on još “mlad i ima vremena za političku borbu”.

“On treba prestati činiti loše svojoj zemlji i treba prestati izigravati predsjednika jer on to nije. Nitko ga nije izabrao na tu poziciju”, kazao je Maduro.

Predsjednik Nicolás Maduro ima sve manje manevarskog prostora.

Prema mišljenju nekih, on je “politički mrtvac, ali to još ne zna ili ne priznaje samome sebi”. A nakon vojnog atašea u SAD-u napustio ga je i veleposlanik u Iraku, a što je najvažnije, počelo je očito previranje i unutar venezuelske vojske koja očito drži ključ krize u svojim rukama.

Naime, podršku Juanu Guaidóu pružio je zapovjednik zrakoplovstva general Francisco Esteban Yánez Rodríguez.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton pozvao je vojsku da se priključi Guaidóu, a iz njihovih redova dolaze vijesti kako su “zabrinuti za stanje u zemlji”.

Opcija građanskog rata sve se više spominje, a predsjednik Maduro je u intervjuu španjolskim medijima rekao kako “ključeve” građanskog rata “drži u rukama sjever imperija” i “sve ovisi o razini njihove agresivnosti i bezumlja”.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako ne isključuje i mogućnost slanja američkih trupa u Venezuelu. Trump je sada priznao kako ga je prije nekoliko mjeseci Maduro pozvao na razgovor, ali je on to odbio zbog kaotičnog stanja u toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:15