NEIZVJESNA UTRKA

Hoće li izborni dan postati izborni tjedan? U čak tri ključne države danas neće biti rezultata!

Zahvaljujući pandemiji niz je birača, čak rekordni broj, ove godine odlučio glasati poštom. A prebrojavanje tih glasova traje
Izbori u SAD-u
 Jeff Kowalsky

Američki izborni "frenzy" u punom je jeku. Glasovi se mahnito prebrojavaju, objavljuju projekcije i trenutno, u 6 sati po našem vremenu, demokarstki kandidat Joe Biden je u vodstvu. No, daleko od toga da je išta sigurno.

No, u SAD-u upozoravaju da bi se izborni dan mogao preliti u "izborni tjedan". Zahvaljujući pandemiji koronavirusa niz je birača, čak rekordni broj, ove godine odlučio glasati poštom. A prebrojavanje tih glasova traje.

Primjerice, izborni dužnosnici u Michiganu (16 elektora), Wisconsinu (10 elektora) i Pennsylvaniji (20 elektora) najavili su kako bi se na proglašenje pobjednika kod njih moglo čekati jedno vrijeme.

Važno je spomenuti da su glasanju poštom skloniji demokratski birači od onih republikanskih, odnosno onih sklonih Donaldu Trumpu, koji glasanje poštom cijelo vrijeme dovodi u pitanje navodeći da se radi o prevari.

U Philadelphiji, najvećem gradu Pennsylvanije na koju bi se, zbog njezinih odredbi oko prebrojavanja glasova poslanih poštom moglo čekati najduže, primjerice tvrde kako na svaki republikanski glas poslan poštom dolazi čak 16 demokratskih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:23