RASPRAVA 600 EPISKOPA

HOĆE LI KATOLICI I PRAVOSLAVCI USKORO SLAVITI BLAGDANE NA ISTI DAN? Po julijanskom kalendaru danas je Božić

Pope Francis (L) kisses Ecumenical Patriarch Bartholomew I after they signed a joint statement at St George church, the principal Greek Orthodox cathedral, in Istanbul November 30, 2014. Pope Francis began a visit to Turkey on Friday with the delicate mission of strengthening ties with Muslim leaders while condemning violence against Christians and other minorities in the Middle East. REUTERS/Filippo Monteforte/Pool (TURKEY - Tags: RELIGION) - RTR4G4GY
 © POOL New / Reuters

Po julijanskom kalendaru, u pravoslavnim kućama i crkvama danas se slavi Božić.

Premda se običaji katolika i pravoslavaca po pitanju proslave Božića razlikuju u datumima, na Svepravoslavnom saboru ove godine, na kojem će sudjelovati 600 episkopa pravoslavnih crkvi, raspravljat će se o kanonskim predispozicijama vezanima za kalendar, piše Tportal.

Patrijarh Bartolomej, vrhovni poglavar Ekumenske carigradske patrijaršije i 'prvi među jednakim' patrijarsima Pravoslavne crkve, predsjedat će Svepravoslavnim saborom. S obzirom na temu sastanka, nije nemoguće da se donese odluka kojom će pravoslavne crkve nakon potrebnog jednoglasnog usuglašavanja oko matematičkih i astronomskih izračuna početi obilježavati Božić istog dana kao i zapadni kršćani, što već prakticiraju Grci, Ciprani, Bugari, Rumunji, Česi, Poljaci, Slovaci i Albanci, za razliku od pravoslavnih vjernika u Srbiji, Rusiji, Jeruzalemu, Gruziji i Siriji te Kopta i pojedinih manastira u Grčkoj.ž

Ivan Markešić, sociolog religije i sveučilišni profesor s Instituta Ivo Pilar, za Tportal je izjavio kako je prihvaćanje pravoslavnih crkava da slave Božić 13 dana ranije nego što to čine danas jedan od pokazatelja približavanja dviju sestrinskih crkava.

- Ukoliko doista dođe do Svepravoslavnog sabora u Istanbulu, a mogao bi biti odgođen zbog trenutnih napetosti na Bliskom istoku, te ukoliko se na njemu usuglase kalendarska pitanja, bit će to znak suglasja između crkava. Pritom valja naglasiti kako je važno da svaka crkva zadrži svoju tradiciju, iako među kanonskim pravoslavnim crkvama, bilo da se drže julijanskog, bilo gregorijanskog kalendara, oko tog pitanja nema sporenja, unatoč paradoksu da se Isus Krist dvaput rađa u razmaku od dva tjedna - smatra Markešić, naglasivši kako je iz Katoličke crkve već pokrenuto zbližavanje na kojem inzistira papa Franjo.

Jedan od pokazatelja zbližavanja, smatra Markešić, svakako je i papino pismo patrijarhu Srpske pravoslavne crkve vezano za proglašenje svetim Alojzija Stepinca, kao i njegov prijedlog određivanja datuma kada će katolički i pravoslavni vjernici istovremeno slaviti Uskrs kao najveći kršćanski blagdan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:24