ŽESTOKA DEBATA

Hoće li Maroko napokon legalizirati seks prije braka?: 'Ako uklonimo članak 490., pretvorit ćemo se u divljake. Naše će društvo propasti'

Prošle godine se jedna 16-godišnjakinja morala udati za čovjeka koji ju je silovao kako bi sačuvala obiteljsku čast
 AP

Moktar el-Ghzioui, urednik marokanskog dnevnog lista Al-Ahdath Al-Maghribia, strahuje za svoj život otkad se u jednoj televizijskoj debati svrstao na stranu struje koja podržava seks izvan, tj. prije braka. Čak je izdana fatva koja nalaže da bi trebao umrijeti.

Članak 490. marokanskog kaznenog zakonika , koji se bazira na islamskom pravu, izričito zabranjuje spolni odnos osobama koje nisu u bračnoj zajednici. Upravo taj zakonik pokušava promijeniti šačica modernista, koja upozorava da je problem zabrane spolnih odnosa prerastao u opću frustraciju društva. U današnje vrijeme, ljudi kasnije stupaju u brak pa duže i čekaju na dozvoljeni spolni odnos, a u međuvremenu sve više žena postaje žrtvama fizičkih i verbalnih seksualnih napada od strane isfrustriranih muškaraca.

Debata o ovom pitanju mnoge je digla na noge, jer, osim zakona, i marokansko je društvo pretežno još uvijek konzervativno. Na primjer, prošle je godine jedan sudac naredio 16-godišnjoj Animi Filali da se uda za čovjeka koji ju je silovao kako bi sačuvala obiteljsku čast, osobito važnu u ruralnim krajevima. Djevojka je počinila samoubojstvo ovog ožujka, nakon što ju je muž mjesecima brutalno premlaćivao. A zbog seksa prije braka nedavno je na šest tjedana zatvoren jedan neoženjeni par.

Ipak, istovremeno mnogi mladi parovi i prakticiraju seks prije braka i uspijevaju izbjeći zakonske posljednice. Lubaba (25) je jedna od sve više marokanskih djevojaka koje imaju dečka. Kad požele npr. otputovati na zajednički vikend, kao paravan jednostavno u hotelu uzmu dvije odvojene sobe, jer je muškarcu i ženi koji nisu vjenčani zakonom zabranjeno dijeliti hotelsku sobu. Ipak, oboje su svjesni da je to što rade ogroman rizik.

No sociolozi smatraju da bi čak i promjena drakonskih zakona tek vrlo polako odstranila negativne percepcije o seksu van bračnog doma i važnost koju društvo još uvijek pridaje ženinom djevičanstvu, jer je društvo ono koje ljude prisiljava da poštuju zakon.

Sociolog sa Sveučilišta Muhamed V, Abdesamad Dialmi, tvrdi da iako "društvo ne razgovara o seksu, o njemu konstantno razmišlja". Osim toga, on smatra da prakticiranje seksa spada u ljudska prava, koje članak 490. krši.

S druge strane, iImam Hasan Ait Belaid iz Casablance tvrdi da je članak 490. jednostavno dio kulture koja ne pripada zapadnjačkom društvu.

- Ako ga uklonimo, pretvorit ćemo se u divljake. Naše će društvo propasti, rekao je.

S njim se slaže i marokanski ministar pravosuđa Mustafa Ramid, koji je vrlo jasno dao do znanja da se sporni zakon neće mijenjati.

Kako se čini, marokansko je društvo trenutno rastrgano između konzervativnih i liberalnih pogleda na svijet, kao što je rastrgano i između utjecaja Istoka i Zapada. Kad je prošle godine usvojen novi ustav, zapadnjački državnici hvalili su Maroko na sva usta kao uzor svojim susjedima što se tiče demokracije i moderne politike. Činjenica da se o seksu sada uopće vodi žestoka rasprava pokazuje da marokansko društvo ipak polako počinje nadilaziti dugogodišnje tabue.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:32