ŠTO SE SPREMA

Hoće li nam uskoro svima u cijeloj EU uvesti obvezno cijepljenje? Ursula prvi put podržala kontroverznu ideju

Navodno i i budući njemački kancelar podržava uvođenje obveznog cijepljenja od veljače sljedeće godine

Ursula von der Leyen

 Zheng Huansong/AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen po prvi je puta javno podržala otvaranje rasprave o uvođenju obveznog cijepljenja. Nakon što je uvođenje takve obveze od veljače sljedeće godine najavila Austrija, te nakon što je Belgija uvela obvezu cijepljenja za djelatnike u zdravstvenom sustavu, a Grčka najavila obvezno cijepljenje za starije od 65 godine, ovo je prvi puta da šefica Europske komisije podržava takve ideje.

Prema pisanju medija, koji se pozivaju na neimenovane izvore, i budući njemački kancelar Olaf Scholz podržava uvođenje obveznog cijepljenja od veljače sljedeće godine.

Iako Europska komisija nema ovlasti nametati državama članicama uvođenje obveznog cijepljenja, ali može davati preporuke, Bruxelles želi veću koordinaciju između zemalja članica jer velike razlike u procijepljenosti između njih otežava i uspjeh u borbi s virusom. Podaci kojima raspolaže Europska komisija nedvojbeno dokazuju da je smrtnost od virusa višestruko veća u državama gdje je manje cijepljenih.

Visoka smrtnost

Primjerice, u 14 dana na milijun stanovnika u Bugarskoj, gdje je cijepljeno manje od 30 posto punoljetnog stanovništva, od virusa je umrlo 325 osoba; u Rumunjskoj, gdje je cijepljeno njih 43 posto, u dva tjedna umrlo je 266 osoba na milijun stanovnika, dok je u Irskoj umrlo 10, a u Portugalu 15 osoba, ali u tim je državama cijepljeno preko 90 posto punoljetnog stanovništva. Hrvatska je i dalje na vrhu po smrtnosti, a na začelju prema procijepljenosti.

Predsjednica Europske komisije rekla je da treba razumjeti da se neke kategorije, poput djece i nekih bolesnika, ne mogu cijepiti. Međutim, dodala je da u EU i dalje jedna trećina stanovnika, odnosno 150 milijuna ljudi, nije cijepljena.

- Moramo razmisliti kako možemo ohrabriti cijepljenje, ali i potencijalno razmisliti o obveznom cijepljenju u Europskoj uniji. Za to nam je potrebna rasprava i zajednički pristup. Ali to je rasprava koja se, po meni, treba održati - rekla je predsjednica Europske komisije predstavljajući najnovije preporuke Europske komisije o nastavku borbe protiv virusa.

image

Ursula von der Leyen

Olivier Matthys/AFP

Jedna epidemiološka zona

Von der Leyen je na tiskovnoj konferenciji govorila i kao liječnica, pa je upozorila da je cijela EU jedna epidemiološka zona te da se nitko ne može smatrati sigurnim sve dok virus bude snažan u bilo kojoj zemlji EU.

Preporukama Komisije traži se zajednički koordinirani pristup u Europskoj uniji kako bi se učinkovito moglo suprotstaviti širenju nove varijante koronavirusa omikron, koji je već otkriven u mnogim državama članicama Europske unije. Osim pojave novog virusa, za koji još uvijek nema dovoljno dokaza koliko je opasniji i zarazniji, većina država članica suočava se i s rekordno velikim brojem slučajeva zaraze, što dovodi do velikih pritisaka na bolnice.

- U proteklih nekoliko tjedana mnogi od nas su posvjedočili iz prve ruke da se virus vratio i zarazio neke naše prijatelje, suradnike, članove obitelji i voljene. Brzi rast slučajeva predstavlja dodatni novi teret za naše bolnice i zdravstvene radnike. Povrh toga imamo pojavu potencijalno visoko zarazne varijante omikron što poziva na krajnji oprez. Ali uvjerena sam da se EU može nositi s time. Danas predstavljamo širi popis mjera, od ubrzanja cijepljenja i investiranja u liječenje do poboljšanja praćenja i prevencije - rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Ona je posebno naglasila potrebu za cijepljenjem i pozvala građane EU da se cijepe, uključujući i "booster" dozu, te ih je pozvala da poštuju mjere za zaštitu od zaraze.

Dodatni hitni izazovi

Povjerenica EU za zdravije Stella Kyriakides rekla je kako će prebrzo širenje delta varijante virusa i veliki jaz u imunizaciji stvoriti velike izazove za ovu zimu. Pojavu omikron varijante nazvala je samo "dodatnim hitnim izazovima".

Europska komisija je od država članica zatražila da djeluju brzo kako bi se na vrijeme otkrile nove varijante. Predsjednica Europske komisije Von der Leyen zahvalila je Južnoj Africi što je brzo otkrila i dojavila pojavu nove varijante virusa čije je kretanje sada lakše pratiti.

Komisija je također pozvala zemlje članice da provode zajedničku strategiju ograničenja širenja omikron varijante u Europskoj uniji, uz redovite dnevne izmjene ograničenja putovanja, ako je potrebno.

Suzbijanje otpora

Zemlje članice moraju biti spremne uvesti potrebne kontrole kretanja, voditi kampanju usmjerenu prema necijepljenima kako bi se smanjio otpor cijepljenju, ubrzati davanje booster doze kako bi se povećao imunitet ranjivih skupina. Komisija će ubrzati napore za proizvodnju i zajedničku nabavu terapije i lijekova za liječenje od covida-19.

Iako je Europska unija izvezla više od milijardu doza cjepiva, i dalje je procijepljenost u nekim dijelovima svijeta ispod 3 posto, što ostavlja prostor za pojavu novih varijanti. Zato EU planira ubrzati i napore za dostavu cjepiva i drugim državama, posebno onima manje razvijenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:34