ŠTO SAD?

Hoće li NATO sad aktivirati članak 5? Analitičar: ‘Neće, to bi bila objava rata. Ali pretpostavljam što će se dogoditi‘

Vojni analitičar Robert Barić smatra da će se prvo čekati rezultati istrage, a potom i rusko objašnjenje za ovaj događaj

Ilustracija

 Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Bez obzira na to što se večeras dogodilo u poljskom pograničnom selu i koji je razlog za pad nekoliko ruskih raketa na Poljsku, ne treba očekivati ishitrenu reakciju NATO saveza koja bi dovela do direktnog sukoba s Rusijom, smatraju sugovornici Jutarnjeg lista.

Pogotovo ne treba očekivati brzo aktiviranje članka 5. "Nekoliko ruskih raketa na pogranično poljsko selo uz granicu s Ukrajinom sigurno neće dovesti do aktiviranja članka 5 niti aktiviranja vojnih snaga članica Saveza pod NATO zapovjedništvom. Članak 5 ne aktivira se samo tako i ovo što se dogodilo nije materijal za njegovo aktiviranje jer ovdje nije riječ o direktnom napadu na neku od NATO članica", smatra vojni analitičar Robert Barić.

"Članak 5 je objava rata, a siguran sam da se u to sigurno sada neće ići". Prema njegovom mišljenju prvo će se čekati rezultati istrage, a potom i rusko objašnjenje za ovaj događaj. "Ono što pretpostavljam da će se u sljedećem razdoblju dogoditi je dodatno razmještanje protuzračnih sustava u Poljsku uz ukrajinsku granicu. Najvjerojatnije sustava Patriot.

Nadalje krenut će dodatna demonstracija moći NATO na Baltiku i u Crnom moru kako bi se Rusiji poručilo da se ne šali. A što se tiče članka 5, daleko smo mi od toga. Za njegovo aktiviranje potreban je konsenzus svih članica a da bi se sve članice s time složile potrebni su iznimno snažni argumenti i jasan dokaz da je riječ o napadu na jednu od članica", poručuje Barić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 15:25