ČETIRI TEMELJA

Hoće li nova vlada iščlaniti Crnu Goru iz NATO-a: Otkriveni ključni principi budućeg kabineta

Na izborima u Crnoj Gori tri oporbene koalicije osvojile su tijesnu većinu u crnogorskom parlamentu
 Savo Prelevic/AFP

Promatračka misija OESS/ODIHR-a, koja je pratila parlamentarne izbore u Crnoj Gori, priopćila je da su izbori provedeni transparentno i efikasno, bez nepravilnosti koje bi mogli osporiti rezultat, ali je zabilježila i široku zlouporabu položaja i državnih resursa od strane predstavnika vlasti.

Zloupotreba funkcija, kako je navedeno u privremenom izvještaju, dala je vladajućoj stranci neupitnu prednost.

“Primjetno je sudjelovanje predsjednika, koji pritom nije kandidat, i ostalih visokih državnih dužnosnika u kampanji, što je zamaglilo granicu između države i vladajuće stranke”, navodi se u privremenom izvještaju promatrača OESS/ODIHR-a, u kojem se još navodi da je vladajuća stranka uživala neprimjerenu prednost kroz različite oblike zloupotrebe položaja i državnih resursa, poput nuđenja prijevremenog zapošljavanja u državnom sektoru i dodjele izvanrednih socijalnih naknada “ugroženim” grupama na osnovu nejasnih kriterija.

"Izborni dan je protekao uredno, a zdravstveni protokoli nisu dosljedno provedeni", priopćeno je iz misije.

I promatrači Europske mreže organizacija za monitoring izbora (ENEMO), koji su crnogorske izbore pratili s 23 tima promatrača, ocijenili su da je izborni dan uglavnom protekao mirno, a da se predizborni odvijao u socijalno i politički polariziranom okruženju.

Šef promatračke misije ENEMO u Crnoj Gori, Gianluca Passarelli rekao je da su „građani Crne Gore na izborima iznijeli svoje mišljenje, jer kada glasači govore govori demokracija“.

"Jučer je bio veoma važan dan za demokratsku povijest Crne Gore. Želim čestitati građanima Crne Gore zbog načina na koji su se ponašali tijekom izbornog dana. Ukupna mirna atmosfera, odsustvo značajnijih incidenata i nasilnih događaja je potvrda da je Crna Gora sazrela na demokratskom putu prema konsolidaciji institucija i na izgradnji svojih organa", kazao je Passarelli.

Na izborima u Crnoj Gori tri oporbene koalicije osvojile su tijesnu većinu u crnogorskom parlamentu, šaljući tako, nakon 30 godina vlasti, u oporbene klupe Demokratsku partiju socijalista Milu Đukanovića.

Na osnovi 100 posto prebrojanih glasova crnogorska Državna izborna komisija objavila je rezultate parlamentarnih izbora prema kojima je Demokratska partija socijalista osvojila 35.06 posto, odnosno 143.548 glasova, a oporbena koalicija Za budućnost Crne Gore 32.55 posto (133.267).

Koalicija Mir je naša nacija, okupljena oko oporbenih Demokrata, osvojila 12.53 posto (51.297), a Crno na bijelo Dritana Abazovića 5.53 posto (22.649).

Đukanovićevi kolacijski partneri u aktualnoj vlasti Socijaldemokrati osvojili su 4.10 posto ili (16.769), Bošnjačka stranka 3.98 posto (16.286), Albanska lista 1.58 (6.488), a Albanska koalicija Jednoglasno 1.14 posto (4.675). Ispod povlaštenog cenzusa od 0,35 posto izašlih ostale su dvije stranke crnogorskih Hrvata, Hrvatska građanska inicijativa i Hrvatska reformska stranka. SDP Ranka Krivokapića osvojio je 3.14 posto (12.839).

Analitičari: Oporba nije dozvolila rasipanje glasova

Politički analitičar i predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić, komentirajući rezultate crnogorskih izbora, kazao je agenciji MINA da oporbene stranke prvi put nisu dozvolile rasipanje glasova, koji su po D'Hondtovoj formuli ranije išli Demokratskoj partiji socijalista.

S druge strane, kako je rekao, partije na vlasti uspjele su izgubiti dva manjinska mandata kroz loše izborne kalkulacije.

„S druge strane bio je katastrofalan izborni inženjering, koji je dozvolio da hrvatski i još jedan mandat Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata budu prosuti“, rekao je Raonić, istaknuvši također da je ovakvom rezultatu doprinijelo „nakalemljeno nezadovoljstvo građana užasnom socijalnom situacijom, „dok na drugoj strani nezajažljivi tajkunski apetiti nemaju nikakvu mjeru“.

On je kazao da buduća vlada, osim što će biti vlada stručnjaka, mora biti sastavljena od ljudi s političkim iskustvom.

„Jer Crna Gora treba proći prvi put kroz proces smjene vlasti, koji ide do veoma sitnih detalja“, pojasnio je Raonić.

Lideri koalicije koja će konstitutirati novu vladu: Ovo su četiri principa buduće vlasti

Danas je održan sastanak lidera koalicija "Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“, Zdravka Krivokapića, Alekse Bečića i Dritana Abazovića, koje će konstituirati buduću Vladu Crne Gore i realizirati izbornu volju građana, pišu podgoričke Vijesti.

Kako su priopćila trojica lidera, oni su vrlo brzo dogovorili nekoliko principa na kojima će počivati buduća vlast.

- Prvi princip koji je dogovoren je da će nova, demokratska vlast, odgovorno provoditi sve međunarodno preuzete obaveze, navodi se u priopćenju što se interpretira i kao njihovu najavu ostanka Crne Gore u NATO savezu kao i poštivanje činjenice da je Kosovo nezavisna država.

- Drugo, da će nova demokratska vlast realizirati sve neophodne reforme kako bi Crna Gora u najkraćem mogućem roku pristupila Europskoj uniji.

Treće, da će nova, demokratska vlast, biti ekspertna, konstituirana od kadrova koji su stručnjaci iz konkretnih područja bez obzira na njihovu političku, vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost.

Četvrto, nova vlast će u potpunosti biti posvećena poštovanju Ustava i primjeni zakona, uz izmjene, dopune i reviziju svih diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih akata, uključujući i Zakon o slobodi vjeroispovijesti - navodi se u priopćenju.

Oni su kazali da osim toga pružaju ruke predstavnicima manjinskih naroda sa željom da zajednički grade ljepšu i prosperitetniju budućnost Crne Gore, pišu Vijesti.

Nema povlačenja priznanja Kosova, Crna Gora ostaje u NATO-u

- Kada je riječ o Kosovu, svi su i u regiji i u Europi usmjereni prema dijalogu o kosovskom pitanju koji se odvija uz posredovanje i EU i SAD. Poštovat će se svaki dogovor koji uz ovo posredovanje postignu dvije strane, izjavio je za Nova.rs kandidat koalicije “Mir je naša nacija” Vladimir Pavićević, koji je ipak izbjegao izravno odgovoriti znači li to da neće biti povlačenja priznanja Kosova, ali ničim nije dao naslutiti da se uopće razmišlja u tom smjeru.

Iako je u regiji i na Zapadu postojao strah da će Đukanovićeva opozicija odustati od europskog puta i izaći iz NATO-a, na što je posredno u kampanji upozoravao Đukanović, ni to se neće dogoditi. Vanjskopolitički prioritet broj jedan nove vlasti bit će punopravno članstvo Crne Gore u EU, navodi Pavićević.

- Oko toga nema ni trunke dileme, postoji potpuna suglasnost. Što se tiče NATO-a, nova vlast će biti ozbiljna i odgovorna i ispunjavat će svoje međunarodne obaveze. Bit će kredibilan partner u međunarodnim odnosima, ističe on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2021 16:19