EMANUELA ORLANDI

Hoće li se u četvrtak nakon 40 godina doznati istina o ‘djevojci iz Vatikana‘?

Emanuela Orlandi imala je 15 godina kad je zadnji put viđena 22. lipnja 1983. godine dok se sa sata flaute u Rimu vraćala kući

Emanuela Orlandi

 Ft/ipa/fotogramma/ropi/Zuma Press/Profimedia/Ft/ipa/fotogramma/ropi/zuma Press/profimedia

Vatikan je ponovno otvorio istragu o nestanku tinejdžerice Emanuele Orlandi, slučaj je to star gotovo 40 godina po kojem je snimljena i popularna Netflixova serija. Jedan od razloga ponovnog otvaranja istrage je što bi sa sutrašnjim danom, trebala bi biti objavljena knjiga Georga Gänsweina, dugogodišnjeg osobnog tajnika pokojnog pape Benedikta, koji je najavio da će se u svojoj knjizi pozabaviti ovim misterijem, prenosi The Guardian.

Emanuela Orlandi imala je 15 godina kad je zadnji put viđena 22. lipnja 1983. godine dok se sa sata flaute u Rimu vraćala kući. Obitelj Orlandi živjela je u Vatikanu gdje je njen otac radio kao zaposlenik u papinoj kući. Uslijedila su brojna nagađanja o tome što se Emanueli doista dogodilo. Njena je obitelj svih godina neumorno tragala za istinom, ali ni jedna teorija do sad nije potvrđena.

Jedna od teorija kaže da je Emanuelu otela banda kako bi ucijenila Vatikan da na slobodu pusti Mehmeta Ali Ağcu, koji je 1981. zatvoren nakon pokušaja atentata na papu Ivana Pavla II. Enrico De Pedis, šef zloglasne skupine Banda delle Magliana, osumnjičen je za umiješanost u njezinu otmicu. Neki su čak nagađali da je djevojka pokopana uz njega ispod crkve zbog čega su vlasti 2012. otvorile njegovu grobnicu. Posmrtni ostaci nisu pokazali podudaranje DNK s Emanuelom.

Sedam godina kasnije otvorena su još dva groba na zahtjev obitelji, nakon što je zaprimljena anonimna dojava. Grobovi na Teutonskom groblju bili su prazni, iako su se tamo trebale biti pokopane dvije princeze. Njihove kosti kasnije su pronađene ispod Teutonskog koledža u blizini, ali Vatikan je rekao da nema tragova nedavnih ostataka.

image

Emanuelin brat Pietro Orlandi

Matteo Nardone/Zuma Press/Profimedia/Matteo Nardone/zuma Press/profimedia

Glavni vatikanski tužitelj, Alessandro Diddi, ponovno je otvorio slučaj nakon brojnih zahtjeva Emanuelinog starijeg brata Pietra koji neumoljivo vodi kampanju za otkrivanja istine iza nestanka njegove sestre.

- O istrazi smo doznali tek iz medija. Pisali smo papi još prije godinu dana, sretni smo što provode istragu i nadamo se da će konačno pružiti konkretne odgovore. Vatikan do sad ništa nije učinio iako sam godinama tražila da me saslušaju vodeći ljudi, rekla je Laura Sgrò, odvjetnica obitelji Orlandi.

Diddi je LaPresseu potvrdio ponovno otvaranje istrage o čemu je prva izvijestila novinska agencija Adnkronos, rečeno je da će svi dosjei, dokumenti, izvješća, informacije i svjedočanstva povezani sa slučajem ponovno ispitati da bi se razjasnio niz pitanja i da nijedan kamen ne ostane neprevrnut.

Istraga će se usredotočiti na slučaj Mirelle Gregori, koja je također imala 15 godina kada je nestala u Rimu. Gregori je nestala tjednima prije Orlandina nestanka, nakon što je rekla majci da ide na spoj. Dugo se vjerovalo da bi između njihovih nestanaka mogla postojati povezanost.

Istraga se pokrenula nekoliko mjeseci nakon što je na Netflixu objavljena Djevojka iz Vatikana, dokumentarna serija koja istražuje Emanuelin nestanak. U dokumentarcu Emanuelina prijateljica kaže da ju neposredno prije nestanka u Vatikanskim vrtovima maltretirala osoba bliska tadašnjem papi Ivanu Pavlu II.

Još jedna od teorija iz dokumentarca ukazuje na to da je Emanuela odvedena u London gdje je godinama živjela u hostelu u vlasništvu katoličke zajednice, a njene troškove financirao je Vatikan. Prema toj teoriji, Emanuela je umrla u Londonu prije nego što je njeno tijelo prebačeno i pokopano u Vatikanu.

image

Prosvjed iz 2012.

Proto/giacomino/ropi/Zuma Press/Profimedia/Proto/giacomino/ropi/zuma Press/profimedia

Ostale teorije povezuju Emanuelin nestanak s financijskim skandalima u Vatikanu, seks lancem pod vodstvo vatikanske policije i ruskim kriminalnim podzemljem. Ono što je obitelj Orlandi posebno uznemirilo bila je izjava pape Franje koji je Emanuelinom bratu rekao da je tinejdžerica na nebu, što ih je navelo na trag da Vatikan zna što joj se dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:44