JAVNA OSUDA

HOĆE LI SE U SARAJEVU ODRŽATI MISA ZA ŽRTVE BLEIBURGA? I gradonačelnik se pridružio protivnicima ove inicijative: 'To bi uvrijedilo tisuće žrtava NDH'

 
Sarajevski gradonačelnik Abdulah Skaka
 Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u petak se ipak pridružio onima koji se protive služenju mise za žrtve Bleiburga u glavnom gradu BiH, istaknuvši kako bi to bio čin koji vrijeđa uspomenu na žrtve fašizma iz Drugog svjetskog rata.

- Sarajevo je svjetski simbol otpora svakoj vrsti nasilja, totalitarizma, represije i agresije. To nije mjesto za bilo kakvu revitalizaciju fašističkih parola već grad u kojem se žrtvama odaje počast dostojanstveno i ljudski. Očekujem da svi, pa i Katolička crkva, to poštuju i da ne daju sebi za pravo da narušavaju te vrijednosti - kazao je Skaka u posebnoj izjavi.

Komemoracija neprihvatljiva

Ranije je bio suočen s brojnim pitanjima zbog izjave za portal Žurnal u kojoj je kazao kako "i žrtve komunističkog režima imaju pravo na dostojanstven način obilježavati stratišta i čuvati sjećanja" pa na taj način promatra i misu najavljenu za 16. svibnja koju bi trebao predslaviti vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Sada je to na neki način ponovio, ali i istaknuo kako je za njega neprihvatljivo komemorirati žrtve s Bleiburga.

- Naša je obveza javno osuditi najavljeni čin (misu) i ukazati organizatoru da na ovaj način vrijeđa tisuće žrtava fašističke NDH u Sarajevu - kazao je sarajevski gradonačelnik.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) čiji je Skaka član ranije su također osudili najavu mise u sarajevskoj katedrali koja je planirana kao sastavni dio obilježavanja 75. obljetnice bleiburške tragedije koju pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora organizira Počasni bleiburški vod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2022 18:59