NOVI TRENDOVI

Hoće li Ukrajina konačno prestati biti gangsterski raj: ‘Jedno je kad si kriminalac, a drugo izdajnik‘

Posljedice se osjećaju globalno jer se krijumčarske mreže rekonfiguriraju kako bi zaobišle Ukrajinu

Ilustrativna fotografija

 Oxana Onipko/Afp

Aleksandr Otdelnov posjeduje neobičnu turističku atrakciju: muzej krijumčarenja. Kroz njegovu rodnu Odesu još od osamnaestog stoljeća krijumčari se sve i svašta. Dok nije zatvoren zbog pandemije covida-19, muzej je izlagao sve, od bisera i pištolja iz doba carske Rusije do suvremenijeg plijena. A onda je u veljači 2022. stigao rat...

- Luka je prestala raditi i sve je stalo. Ne pričamo samo o turizmu. Odesa je bila ključno čvorište u golemoj mreži kriminala usredotočenoj na Ukrajinu i Rusiju koja je sezala od Afganistana do Anda. Bio je dio "najjačeg kriminalnog ekosustava u Europi", smatra Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GITOC).

image

Luka u Odesi

Louai-barakat/Sipa Press/Profimedia/Louai-barakat/Sipa Press/Profimedia

Ruska invazija pogodila je ovo podzemlje poput potresa. Velika većina okorjelih ukrajinskih mafijaša prestala je surađivati sa svojim ruskim kolegama: ‘Mi smo lopovi, mi smo protiv svake države, ali smo odlučili da smo za Ukrajinu‘, kaže Economistu jedan od njih. Unosne rute krijumčarenja heroina sada su se promijenile, čime su utjecale na cijene i profit kriminalnih sindikata čije je sjedište tisućama kilometara daleko. Ako se poremećaj pokaže dugotrajnim, mogao bi se promijeniti i lice globalnog kriminala, a samim time i Ukrajina.

Ukrajina se bori s korupcijom otkako je napustila Sovjetski Savez 1991. Revolucija na Majdanu 2013.-14. svrgnula je korumpiranog predsjednika i dio oligarhije iza njega. Godine 2019. Volodimir Zelenski izabran je za predsjednika na antikorupcijskoj platformi te je usvojio reforme za razbijanje mafije. Ali u najboljem slučaju to je bilo napola dovršeno čišćenje. Prije invazije GITOC je Ukrajinu svrstavao na 34. mjesto od 193 zemlje po svom indeksu kriminala, a na treće mjesto u Europi. Ukrajina je također imala izrazito loše ocjene u pogledu percepcije korupcije.

image

Volodimir Zelenski

Ukraine Presidency/ukraine Presi/Zuma Press/Profimedia/Ukraine Presidency/ukraine Presi/zuma Press/profimedia

Podzemlje u dijelovima Ukrajine često je bilo nasilno u sukobima između različitih skupina. Unatoč tome, imali su tri aspekta koji su povezivali Ukrajinu s globalnim kriminalnim tržištima. Prvo, krijumčarska "superautocesta", koja povezuje Rusiju i Ukrajinu, prolazi kroz dijelove istočne Ukrajine koje je Rusija okupirala 2014. Drugo, globalna krijumčarska čvorišta u Odesi i drugim crnomorskim lukama te na kraju tvornice u Ukrajini za proizvodnju nedopuštene robe za izvoz.

Ta je infrastruktura podržavala različite poslovne modele za različite proizvode. Ukrajina je bila rastuća "spin-off" tranzitna ruta za heroin iz Afganistana, povećavajući rute kroz Balkan i Kavkaz. Prije rata imala je četvrtu najveću zapljenu heroina u Europi. Kokain iz Latinske Amerike dolazio je preko Crnog mora U drugom smjeru, mafijaši su izvozili oružje u Aziju i Afriku, posebice iz luke Mikolajiv. U 2020. Ukrajina je pretekla Kinu i postala najveći europski izvor ilegalnog duhana. Lokalna proizvodnja amfetamina bila je u porastu: 67 ilegalnih laboratorija demontirano je 2020., što je najveća prijavljena brojka u bilo kojoj zemlji.

image

Razorena luka u Mikolajivu

Genya Savilov/Afp

Rat je sve promijenio stvarajući "okruženje neprihvatljivog rizika za međunarodnu nezakonitu trgovinu", kaže se u novom izvješću američke vlade. Crnomorske luke zatvorene su za plovidbu. Granica između trenutne Ukrajine i teritorija koje je okupirala Rusija sada je utvrđeni niz polja smrti. Novačenje u Ukrajini lišilo je podzemlje radne snage, dok je izvanredno stanje zaustavilo širok raspon kriminalnih aktivnosti. Policijski sat pak otežava kretanje noću.

Ukrajinski gangsteri također izbjegavaju svoje ruske kolege: ‘Jedna je stvar nazvati se kriminalcem; sasvim drugo da se o njemu misli kao o izdajniku‘, kaže Mark Galeotti, autor knjige "The Vory: Russian‘s Super Mafia". Odanost Ukrajini podrazumijeva kontrolu rizika kao i domoljublje. ‘Kada bismo bili pripojeni Rusiji, mnogi bi momci u zatvoru mogli biti prebačeni daleko, objašnjava Economistu jedan gangster. ‘Ruski čuvari su nemilosrdni. To nikome od nas ne treba. Dakle, mi ćemo odraditi prljavi posao za Ukrajinu.‘

Posljedice se osjećaju globalno jer se krijumčarske mreže rekonfiguriraju kako bi zaobišle Ukrajinu. Turski carinici kažu da više heroina i metamfetamina sada ide preko granice s Iranom. Litavski granični službenici zabilježili su četverostruki godišnji porast količine ilegalnog duhana u prvom tromjesečju 2022. Estonski dužnosnici koji rade s Europolom, policijskom agencijom EU-a, zaplijenili su prošle godine 3,5 tona latinoameričkog kokaina u luci Muuga, vrijednog oko pola milijardu eura.

image
Mustafa Gungor/Anadolu Agency Via Afp

Blokiranje crnomorskih luka u Ukrajini i pojačane kontrole u zapadnoj Europi također mogu objasniti velike zapljene u Rusiji u posljednje vrijeme. Vlasti su 10. travnja u Moskvi zaplijenile gotovo 700 kilograma kokaina. Ruski mafijaši u blizini granice s Bjelorusijom, nekoć marginalni, danas profitiraju od krijumčarenja luksuzne robe u Rusiju, posebice dizajnerskih torbica.

Rat je također označio nove kratkoročne prilike za gangstere u Ukrajini. Jedna od njih je i krijumčarenje ljudi. UN procjenjuje da je oko 5 milijuna ukrajinskih izbjeglica pod "privremenom zaštitom" u Europi, a njihovo statističko modeliranje povijesnih trendova sugerira da bi nekih 100.000 osoba moglo postati žrtvama trgovine ljudima. Postoji i tržište za krijumčarenje vojnih obveznika iz Ukrajine. Najmanje 8000 ljudi uhvaćeno je u pokušaju napuštanja zemlje, uglavnom u Moldaviju ili Poljsku. Krijumčari navodno naplaćuju od 5.000 eura do 10.000 eura po osobi. Ipak, za sada razmjeri trgovine ljudima nisu toliko veliki koliko bi mogli biti. ‘To se događa”‘ kaže visoki dužnosnik Europola, ‘ali daleko manje nego što smo očekivali‘.

- Dugoročni utjecaj rata na kriminal u Rusiji vjerojatno će biti opasan. Država je intenzivirala veze s organiziranim kriminalom koje su već bili uspostavljene, iako su samo povremeno iskorištavane - tvrdi Galeotti.

Ruski mafijaši koji djeluju izvan zemlje morali su položiti dio svog profita na takozvane "crne račune" kojima mogu pristupiti ruski špijuni kako bi pokrili svoje operativne troškove. Kriminalci su unovačeni da djeluju kao agenti obavještajne službe Kremlja, posebice kako bi pomogli u nabavi prijeko potrebnih poluvodiča za ratne napore države pod embargom . Otimanje tvrtki u zapadnom vlasništvu u Rusiji od strane Kremlja ili njihovih opunomoćenika potaknut će novu eru kronizma, dok će zahtjev za skrivanjem prekograničnih transakcija ili zaobilaženjem zapadnog financijskog sustava dodatno smanjiti transparentnost i odgovornost.

Za Ukrajinu je, međutim, dugoročna slika manje jasna. Zamrznuti sukob bi svakako mogao stvoriti velike rizike. Prije invazije Ukrajina je imala negdje između 7 i 9 milijuna komada legalnog vatrenog oružja. Nezakonitih je, vjeruje se, bilo još toliko. Zemlja je sada još više preplavljena oružjem. Povijest nam pokazuje da ratovi potiču trgovinu oružjem: oružje iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji i danas se koristi diljem Europe. Glavni tajnik Interpola, Jürgen Stock, upozorio je da bi moglo doći do porasta trgovine oružjem. No, zasad je, tvrdi on, dobro. ‘Ne vidimo sustavnu ili organiziranu trgovinu oružjem‘, kaže službenik Europola.

image
Remko De Waal/Afp

Domaća proizvodnja lijekova mogla bi se ponovno pokrenuti. Američka vlada nedavno je izvijestila o rastu više distribuiranih mreža manjih laboratorija za lijekove u Ukrajini, koji koriste internet za prodaju i poštanski sustav za dostavu. Najveći rizik dolazi iz procesa rekonstrukcije. Prošlog mjeseca Svjetska banka procijenila je troškove ponovne izgradnje Ukrajine na 411 milijardi dolara, uključujući 92 milijarde dolara za transport i 69 milijardi dolara za stanovanje. Takvi veliki projekti lako bi mogli postati plijen mafije, koja namješta sustave javne nabave i sustave nadmetanja kako bi dobila pristup zemljištu, subvencijama i dozvolama.

Ipak, postoji mogućnost trajnog smanjenja organiziranog kriminala u Ukrajini. Glavni napor mora doći iz zemlje. Nacrt zakona iz prosinca ima za cilj reformu urbanog planiranja: vladini dokumenti kažu da je građevinska industrija sklona "zlouporabi ovlasti", "općoj korupciji" i "izbjegavanju kažnjavanja". U siječnju je Zelenski otpustio četiri zamjenika ministra i pet regionalnih guvernera zbog mita, navodi Reuters. "Svi unutarnji problemi koji smetaju državi se čiste", rekao je tom prilikom Zelenski.

Pritisak izvana može pomoći, ističe Economist. Sredstva za obnovu vjerojatno će uglavnom dolaziti od stranaca i te s određenim uvjetima. Do konačnog članstva Ukrajine u EU-u još je mnogo godina, ali proces približavanja normama EU-a poluga je za borbu protiv organiziranog kriminala. Podsjetimo, Ukrajina je prošlog lipnja dobila status kandidata.

Oni koji proučavaju organizirani kriminal diljem svijeta svjesni su da rat i društvena dislociranost stvaraju prilike za gangstere. Ipak, postoje neobični elementi ukrajinskog iskustva koji bi mogli omogućiti drugačiji rezultat. Rat je prekinuo desetljećima stare fizičke i društvene veze između Ukrajine i ruskih kriminalnih mreža, vjerojatno i za godine koje dolaze. To je ukrajinskoj državi dalo daljnji javni legitimitet za borbu protiv oligarhije i moglo bi povećati sudjelovanje Zapada u ekonomiji i nadzor nad njom. Nitko razuman ne misli da će krijumčarenje u Odesi biti prebačeno u muzej. Ali postoji šansa da Ukrajina konačno prestane biti gangsterski raj, zaključuje u svojoj analizi Economist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:26