MORMONSKA ZAOSTAVŠTINA

HOĆE LI UTAH POSTATI PRVA DRŽAVA KOJE JE DEKRIMINALIZIRALA POLIGAMIJU? Prema prijedlogu zakona, mnogoženstvo bi se kažnjavalo kao prometni prekršaj

 culliganphoto / Alamy / Profimedia

Senat američke države Utah jednoglasno je izglasao promjenu zakona kojima bi se praktično dekriminalizirala poligamija među odraslim osobama koje su pristale na takav odnos, piše CNN. Praksa oštrog kažnjavanja poligamije ima svoje duboke religijske korijene u ovoj pretežno mormonskoj državi.

Prijedlog zakona prema kojem bi se poligamija tretirala jednako blago kao nekakav prometni prekršaj, sada će biti predstavljen zastupničkom domu Utaha gdje će, očekuje se, naići na žestok otpor.

Prijedlog je u senatu, u kojem Republikanci imaju većinu, glatko prošao s 29 glasova ZA i nijednim protiv, a nije bilo niti previše diskusije.

Po trenutačnom zakonu se poligamija - koja obično uključuje jednog muškarca koji živi ili planira oženiti više od jedne žene - tretira kao kazneno djelo za koje se može dobiti do pet godina zatvora.

Ako ovaj prijedlog zakona prođe, višeženstvo će se tretirati kao prekršaj i kažnjavati novčanom kaznom od 750 dolara i radom za opće dobro.

Međutim, lažna poligamija, pri čemu se netko po drugi puta vjenča bez znanja partnera ili poželi brak s nekim maloljetnim, i dalje ostaje kazneno djelo.

Glavna zagovarateljica ovog zakonskog prijedloga, senatorica Deirdre Henderson, kaže da namjera zakona nije legalizirati poligamiju već smanjiti kazne u onim poligamnim zajednicama koje su žrtve kriminala i pomoći žrtvama da istupe bez straha od progona.

Zakon bi također poligamistima koji nemaju nikakvih drugih problema sa zakonom, omogućio korištenje raznih javnih usluga poput zdravstvenog osiguranja, obrazovanja i pomoći oko zaposlenja, bez straha.

Protivnici dekriminalizacije poligamije kažu da zakon nikako ne treba mijenjati jer je poligamija inherentno opasna i štetna za žene i djecu, pogotovo mlade djevojke koje su ponekad prisiljene ući u brak sa starijim muškarcem.

Poligamija je zaostavština ranih učenja Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana koja svoju bazu ima upravo u Utahu, a čiji su članovi pobjegli pred progonom u drugim državama i skrasili se u Utahu 1847. godine.

Crkva se odrekla mnogoženstva 1890. godine kako bi njezini članovi dobili državljanstvo, a danas poligamiju kažnjava ekskomuniciranjem.

Fundamentalistički mormoni, kojih ima oko 30.000 na zapadu SAD-a, vjeruju da se drže originalne Mormonove doktrine po kojoj je svim poligamistima obećano mjesto u raju i vječna slava.

Povijest kažnjavanja poligamije nije u Utahu nikad uspjela iskorijeniti tu praksu, ali je, posve suprotno intencijama, stvorila kulturu straha koja prekršiteljima omogućuje da rade što žele, objasnila je Henderson.

'Rješenje ovog problema je veća društvena uključenost koja se može postići samo kroz dekriminalizaciju inače po svemu drugome uzornih građana koji prakticiraju poligamiju', kazala je Henderson.

Kritičari zakona kažu da ova mjera pogrešno ocijenjuje poligamiju kao problem nepoštivanja ljudskih prava.

'Predlagatelji zakona jašu na valu uspjeha pokreta za zaštitu prava gej osoba te promoviraju narativ da se ova inicijativa tiče odraslih ljudi koji su pristali na ovakav odnos', ističu članovi organizacije koja se protivi poligamiji Sound Choices Coalition.

'Ovdje se ne radi o odraslim osobama koje pristaju ili ne pristaju na nešto. Ovdje se radi o naoružavanju Boga.'

2013. godine Kody Brown, patrijarh jedne poligamne obitelji, sudjelovao je u reality showu 'Sister Wives' nakon čega je bio predmetom istrage, ali na kraju nije podignuta nikakva optužnica.

Federalni sud je odlučio da je anti-poligamni zakon neustavan. No žalba prizivnom sudu preokrenula je presudu, pa slučaj nije ni dospio do Vrhovnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:53