POMILOVANI RUS

HODORKOVSKI STIGAO U ŠVICARSKU Tamo ga čeka obitelj i 2 milijarde dolara u bankama

 AFP

Mihail Hodorkovski, nedavno pomilovani bivši najbogatiji Rus i svojedobno politički konkurent Vladimira Putina, nakon desetak dana provedenih u Berlinu uputio se s obitelji u Švicarsku. Hodorkovski je dobio tromjesečnu švicarsku vizu, a otkad je uhićen 2003. godine, njegova supruga Inna i njihova dva sina, blizanci Ilija i Gleb rođeni 1999., žive u Švicarskoj (oni imaju još i 22-godišnju kćer Anastasiju te 28-godišnjeg sina Pavela iz prvog braka Hodorkovskog s Jelenom Dobrovoljskom).

Sinovi se tamo školuju u privatnoj gimnaziji. Neki mediji nagađaju da će Hodorkovski najvjerojatnije u Švicarskoj zatražiti stalnu dozvolu boravka jer se smatra da je on na tamošnjim računima uspio sačuvati oko dvije milijarde dolara, koje njegovoj obitelji i njemu osiguravaju pristojnu starost.

Možda ima i više jer neki tvrde da je taj novac oplođen u raznim poslovnim projektima koje je vodila njegova žena ili neki njegovi prijatelji. U trenutku kad su ga u studenome 2003. na aerodromu u Novosibirsku uhitili agenti FSB-a, na svom kontu vlasnika tada najveće ruske naftne kompanije JUKOS imao je između 15 i 17 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 16:58