BEZ IMALO SUĆUTI

Holivudska ikona pod paljbom kritika: ‘Snima film na ruševinama pod kojima leže tijela pobijenih!‘

"Jackie Chan suučesnik je sirijskog režima u prikrivanju zločina!", kaže jedan sirijski aktivist.

Situacija na filmskom setu u razrušenom predgrađu Damaska

 Louai Beshara/Afp

Teške kritike sručile su se na Jackieja Chana nakon što je devastirano i porušeno predgrađe sirijskog glavnog grada Damaska odlučio koristiti kao scenografiju za film. Optužen je da pokušava normalizirati sirijski režim Bashara al-Assada kako bi "okrenuo" koji dolar na novom filmu, piše Telegraph.

Holivudska ikona snima blockbuster o kineskim spasilačkim misijama u Jemenu, koristeći pritom ruševine al Hajar al Aswada, sravnjenog sirijskog grada duhova kao filmski set.

Suočen je s kritikama da pomaže Assadu, predsjedniku Sirije, da i sam zaradi novac od ove produkcije i to u predgrađu koje je uništio i koje je jedno vrijeme pod svojom kontrolom držala Islamska država.

"Jackie Chan suučesnik je sirijskog režima u prikrivanju zločina!", kaže jedan sirijski aktivist.

image

Snimanje filma u Hajar al-Aswadu

Louai Beshara/Afp

Inače, film naslova "Home Operation" trebao bi prikazati evakuaciju kineskih građana u jemenskom ratu 2015. godine. Taj događaj i dalje smatraju velikom pobjedu u Pekingu s obzirom da je to prvi put da su Kinezi uspješno evakuirali svoje građane iz direktne zone sukoba.

Jackie Chan izvršni je producent filma. Glumac rođen u Hong Kongu i prošle godine se suočio s kritikama kada je izjavio da se želi pridružiti "sjajnoj" komunističkoj partiji Kine.

Jemen se, kako tvrdi produkcijska kuća iza filma, smatrao preopasnim za filmski set pa se sve preselilo u Siriju gdje Kinevzi već godinama dobro surađuju s Assadovim režimom.

image

Glumci u produkciji filma Jackieja Chana

Louai Beshara/Afp

"Jackie Chan tamo snima glumce koji se šeću po terenu na kojem je zatrpana hrpetina stvarnih ljudi! Pod ovim ruševinama koje koriste kao scenografiju još uvijek ima toliko tijela!", poručuje sirijski novinar Fared Al Mahool. "Pristajući na ovaj karneval, Assadov režim se smije svim Sirijcima koje je ubio i protjerao iz domova, a sada još i profitira na gradovima i mjestima koja je uništio!"

Britanski The Telegraph poslao je upit Jackieju Chanu koliko je novca plaćeno Assadovom režimu za pristup "filmskom setu". U ovom trenutku na upit još nije odgovoreno.

image

Na filmskom setu produkcije ‘Home Operation‘

Louai Beshara/Afp

Korištenje al Hajar al Aswada kao radnje filma o ratu posebno je bolno za ljude s tog područja s obzirom na broj ljudi koji su nestali na kontrolnim punktovima točno na tom području 2012. i 2013. godine.

“Ratom opustošena područja u Siriji pretvorila su se u filmski studio. Ovaj film se proizvodi na ruševinama domova raseljenih Sirijaca. Vlasnici tih kuća ubijeni su, potjerani ili zatvoreni. Ipak, snima se kao da se ništa nije dogodilo, samo da se zaradi novac,” dodaje sirijski novinar.

image

Scena iz filma ‘Home Operation‘ u produkciji Jackieja Chana

Louai Beshara/Afp

Sirijska mreža za ljudska prava izjavila je da je najmanje 156 osoba, uključujući sedam žena i troje djece, prisilno nestalo iz al Hajar al Aswada.

Njihove obitelji nemaju pojma jesu li živi u Assadovim zatvorima ili su pobijeni u masakru.

image

Kineski amabasador u Siriji pozira s glumcima na setu

Louai Beshara/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. srpanj 2022 11:41