NE DA DOKAZE

Hollande: 'Asad je opet koristio kemijsko oružje'

Ministar vanjskih poslova Laurent Fabius istaknuo je da "imamo indikacije koje treba provjeriti prema kojima je nedavno bilo kemijskih napada". "Puno manjih od onih u Damasku prije nekoliko mjeseci, ali smrtonosnih, preciznih, na sjeverozapadu, nedaleko Libanona"
 Wikimedia Commons

PARIZ- Francuska je objavila u nedjelju da raspolaže "elementima" o nedavnom korištenju kemijskog oružja pod režimom sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na sjeverozapadu zemlje, blizu Libanona.

"Imamo još nekoliko elemenata, ali nemam dokaze, dakle, ne mogu vam ih dati", odgovorio je predsjednik Francois Hollande novinaru na pitanje je li istina da je sirijski režim koristio kemijsko oružje.

"Ono što znam je da je taj režim pokazao istodobno užas sredstava koje je mogao koristiti i odbijanje svake političke tranzicije", dodao je on.

Ministar vanjskih poslova Laurent Fabius istaknuo je da "imamo indikacije koje treba provjeriti prema kojima je nedavno bilo kemijskih napada".

"Puno manjih od onih u Damasku prije nekoliko mjeseci, ali smrtonosnih, preciznih, na sjeverozapadu, nedaleko Libanona".

U okviru rusko-američkog sporazuma iz rujna 2013., kojim su izbjegnuti američki vojni udari, Sirija se obvezala uništiti svoj arsenal kemijskog oružja do 30. lipnja.

Asad povodom Uskrsa posjetio kršćanski grad

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad posjetio je u nedjelju drevni kršćanski grad Malulu koji su njegove snage ponovno osvojile prošloga tjedna, izvijestili su državni mediji o tome rijetkom pojavljivanju Asada izvan Damaska.

Vladine snage su u ponedjeljak uz pomoć libanonskog šijitskog pokreta Hezbolah ponovno zauzele Malulu sjeverno od Damaska, što je bio posljednji u seriji vojnih udaraca pobunjenicima u planinskom području Kalamun blizu Libanona.

Asad je tijekom posjeta obišao grčki pravoslavni manastir Mar Sarkis iz 4. stoljeća i za štetu nanesenu tom objektu rekao da je "djelo terorističkih ruku", prenosi sirijska novinska agencija SANA.

Islamistički borci, od kojih neki pripadaju Fronti Nursa povezanoj s al-Qaidom, u prosincu su zauzeli dijelove grada i zatočenima držali nekoliko monahinja koje su u oćujku oslobođene u razmjeni zarobljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:35