'ISUSOVA GLASNOGOVORNICA' POSTALA LICE OTPORA

'HOLLANDE NAS MORA ČUTI!' Nekad razuzdana komičarka okupila milijun Francuza u borbi protiv gay brakova

Govor Ivana Pavla II. je dotad razuzdanu komičarku Frigide Barjot pretvorio u najglasniju zaštitnicu katoličkog poimanja obitelji

Poznata je kao Frigide Barjot, odnosno Frigidna šašavica, no zadatak koji je preuzela posljednjih mjeseci nije nimalo neozbiljan. Iako je komičarka, Francuzi joj se ne smiju: velik dio njih je podupire, ali je možda još više njih mrzi, i to zato što se od poznate ljubiteljice pariškog noćnog života pretvorila u najistaknutiju zagovornicu tradicionalnog kršćanskog poimanja obitelji. Danas predvodi pokret protiv najavljenog “braka za sve”, zakona koji u potpunosti izjednačava prava istospolnih parova s onima koje čine muškarac i žena. Pokret je nedavno na “prosvjedu desetljeća” okupio, prema nekim procjenama, više od 800.000 ljudi.

Pravim imenom Virginie Tellenne, za samo nekoliko mjeseci odlično organizirane medijske kampanje uspjela je okupiti konzervativne, krajnje desne i crkvene krugove u zajedničkoj borbi protiv najavljenog novog obiteljskog zakona socijalističke vlade Françoisa Hollandea, kojim bi se istospolnim zajednicama trebalo dopustiti brak i usvajanje djece.

- Da, vrlo sam neprijateljski nastrojena prema ovom zakonu jer se donosi pod izgovorom da se parovima daje jednakost. Novi zakon govori da dijete može poteći iz zajednice dvojice muškaraca ili dvije žene, a to je laž protiv stvarnosti. Kad se ljudskom biću laže, ono gubi orijentir i priliku za kvalitetan razvoj. Tim se zakonom legalno oduzima dio podrijetla svakog bića i takav zakon mijenja stvarnost u pogledu pitanja odakle dolazi ljudsko biće - objašnjava mi Barjot.

Preobraćenje u Lourdesu

Šašavicom su je prozvali još prijatelji na fakultetu, a poslije je igru s imenom francuske glumice i seks simbola 60-ih Brigitte Bardot predložio njezin suprug Bruno Tellenne. Tako je Virginie Tellenne postala poznatija kao Frigide Barjot. Na zakazani sastanak došla je zanimljivo odjevena: u roza bundici, razmršene plave obojene kose, sa štiklama i pinky torbom s velikim natpisom “La vie est belle”. Odjeća podsjeća da je više od 25 godina bila jedan od zaštitnih simbola ludih pariških noći. Stand-up komičarka, spisateljica i blogerica, vjeru je otkrila 2004. tijekom hodočašća u Lourdes i jednog od posljednjih govora pape Ivana Pavla II.: - Bilo je to prosvjetljenje koje je došlo odozgo. To mi pruža oštru svijest o problemima koje većina ljudi zanemaruje jer žive u vlastitim problemima, konzumiranju i komforu te se ne zabrinjavaju zbog sudbine čovječanstva.

Tada je počela istupati kao “Isusova PR-ica”. U jeku crkvenog skandala o zabrani uporabe kondoma, 2009., žestoko je stala u obranu katoličkog poglavara, noseći majicu s natpisom “Ne diraj mog Papu!”

U knjizi “Ispovijesti trendi katolkinje” objasnila je da joj kojim slučajem kći zatrudni vrlo mlada, ona bi učinila sve kako bi zadržala dijete, pa čak i da je riječ o silovanju.

Rođena je 1962. u Parizu, u bogatoj i konzervativnoj obitelji. Njezina je majka bila profesorica na konzervatoriju u Lyonu, a otac administrativni direktor u svojoj klinici. Njihov je razvod 11-godišnja Virginie teško podnijela.

Hollande joj predavao

Tijekom studija na prestižnom Sciences Po, fakultetu francuske političke elite gdje joj je svojedobno predavao i aktualni predsjednik Hollande, uključila se u Chiracovu stranku Okupljanje za republiku (RPR) za koju je vodila odnose s javnošću. Za sebe voli reći da je “republikanska golistica privržena svojoj zemlji i kršćanskim korijenima”, no kada sam je upitala za koga danas glasa, bez razmišljanja je odgovorila: - Za Isusa, Isus je moja jedina stranka. A to što mi Isus govori, ponekad može biti desno, a ponekad lijevo.

Iako su na početku mnogi mislili da je riječ o šali i odlično osmišljenom marketinškom triku, Frigide Barjot s mnogo žara i uvjerenosti obrazlaže svoje argumente, gotovo jednako gorljivo kao i 1999. kada se zalagala da se svim parovima, bez obzira na spol, dopusti ozakonjenje zajednice, odnosno PACS. To je registrirano partnerstvo koje u Francuskoj postoji od 1999. godine i dostupno je i heteroseksualnim i istospolnim parovima. PACS-om se jamči većina prava kao i brakom, ali ne i usvajanje djece.

- Kada bi govorili samo o povećanju prava homoseksualaca koja bi vodila prema smanjenju diskriminacije i nepravdama koje i dalje postoje, naravno da bih podržala takav zakon, ali Hollandeov zakon narušava temeljni koncept obitelji, a to je da je brak zajednica muškarca i žene i da se samo iz takve zajednice mogu roditi djeca - ističe. Frigide nema ništa protiv toga da homoseksualni parovi odgajaju dijete sve dok su njegovi biološki roditelji poznati.

Većina protiv manjine

Svojedobno je i prijateljima gayevima savjetovala da sa svojim hetero prijateljicama začnu dijete: - Kada istospolni parovi u dugotrajnoj i stabilnoj zajednici požele podizati dijete, neka to učine, ali ne smiju mu skrivati stvarnost njegova podrijetla, to dijete mora barem upoznati ženu koja mu je majka. Ljudsko biće ne može imati dva oca koji bi se mogli zamijeniti s ocem i majkom. To je naša osnovna poruka!

Iako je mnogi nazivaju homofobom, Barjot to odbija. Ističe svoju vezu s prvim dečkom koji je danas gay, ali i 25 godina nastupanja u raznim gay noćnim klubovima, poput slavnog pariškog Banana Caféa.

- Ne poričem gay ljubav i nemam ništa protiv gay kulture. No, oni su manjina. I uopće ne mislim da je homofobno to reći. Dajmo im sva prava kako bi živjeli i doživjeli ispunjenje u svojoj ljubavi, ali ne mijenjajmo stvarnost. Oni ne mogu začeti dijete bez pribjegavanja umjetnim putovima, i to je činjenica - kategorična je Barjot.

Podrška supruga

U borbu protiv “braka za sve” aktivno se uključio i suprug te kontroverzne umjetnice Bruno Tellenne koji pod umjetničkim imenom Basile de Koch vodi popularnu satiričnu skupinu Jalons. Sloganima poput “Nema jajašca u testisima” Jalonsi šokiraju francusku javnost, ali i privlače sve više istomišljenika. Iako se procjenjuje da u Francuskoj između 25 i 40 tisuća djece već odgajaju ispospolne zajednice, Barjot ističe da zbog njih ne treba mijenjati zakonski okvir.

- Brak postoji da bi se osnovala obitelj, ali Vatikan govori i kako pojedine vlade trebaju razmisliti te pronaći način kako bi dale odgovor homoseksualnim parovima na njihov zahtjev za zajednički život, čime de facto priznaju postojanje homoseksualnih parova - objašnjava samozvana “Isusova PR stručnjakinja”.

U trenutku kad francuska Katolička crkva nema karizmatičnog zastupnika, Frigide Barjot je vrlo ozbiljno shvatila svoju zadaću, a njezine izjave ogorčile su neke njezine bivše prijatelje homoseksualce i snažne pobornice francuskog sekularizma.

Nedavno ju je primio i predsjednik François Hollande . Iako socijalisti imaju većinu u parlamentu, a nedavno je s lakoćom prihvaćen članak kojim je brak definiran kao zajednica dviju osoba, a ne samo žene i muškarca, Barjot poručuje da joj nije ni na kraj pameti odustati te za 24. ožujka diljem Francuske najavljuje najmasovniji prosvjed dosad.

- U demokraciji kakva je Francuska okupljanja naroda imaju težinu i mogu dovesti do promjena - ističe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:50