TRIJUMF FRANCUSKOG ČELNIKA

Hollande posjetio slobodni Timbuktu

Francuski predsjednik Francois Hollande stigao je jučer u Timbuktu gdje su ga dočekali francuski i malijski vojnici koji su nedavno iz toga grada protjerali naoružane islamističke skupine, izvijestila je agencija France Presse.

Francuski predsjednik će u pratnji privremenog malijskog predsjednika Dioncounde Traorea posjetiti povijesnu džamiju u kojoj se čuvaju dragocjeni drevni rukopisi, od kojih su neke zapalili islamisti, i sastat će se s mještanima.

Zahvala Francuzima

Na glavnom trgu u Timbuktuu okupilo se dvije do tri tisuće ljudi kako bi “zahvalili” Francuskoj. Plesali se uz zvuke bubnjeva koji su bili zabranjeni dok je grad bio u rukama islamističkih skupina. U Timbuktuu, 900 kilometara sjeveroistočno od Bamaka, uvedene su stroge sigurnosne mjere: francuski vojnici bili su raspoređeni na svakih 100 metara, oklopna vozila su patrolirala ulicama, a kamioneti su bili krcati malijskim vojnicima. - Mi, žene iz Timbuktua, beskrajno smo zahvalne Francoisu Hollandeu i želimo mu reći da je srušio drvo, ali mu još mora iščupati korijenje - rekla je Fanta Diarra Toure (53), bivša radnica na recepciji, odjevena u tradicionalnu nošnju i zaogrnuta francuskom zastavom.

Brza zamjena

Hollande bi trebao posjetiti i Bamako. Francuski predsjednik pozvao je afričke zemlje da ubrzo zamijene francuske snage te na politički dijalog i nacionalnu pomirbu u toj zemlji. Usto bi mogao najaviti povlačenje francuskih snaga iz Malija gdje je trenutačno raspoređeno više od 3500 francuskih vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:59