PLAN OPORAVKA ZEMLJE

Hollande protiv bogataša: Najviša stopa poreza pogodit će menadžere i nogometaše

 AP

PARIZ - Francuski predsjednik François Hollande, u svojem prvom velikom televizijskom intervju nakon što je u svibnju izabran, predstavio je dvogodišnji plan ekonomskoga oporavka zemlje koja bilježi rekordnu stopu nezaposlenosti, rekordan proračunski deficit te nižu stopu gospodarskoga rasta od planirane.

I dok ove godine Francuska bilježi gospodarski rast jedva iznad nule, Hollande za sljedeću godinu najavljuje 0,8 posto rasta BDP-a, što je i dalje manje od planiranih 1,3 posto na temelju kojih su rađene ekonomske analize o izlasku zemlje iz krize.

Uštede od 10 mlrd. eura

Prema takvoj nižoj stopi rasta Hollande i vlada Jean-Marca Ayraulta moraju pronaći dodatnih 30 milijardi eura kako bi javni dug zemlje sa 4,5 posto BDP-a u 2013. doveli na tri posto u 2013. godini te kako bi Francuska konačno 2017. godine uravnotežila svoj proračun.

- Ne mogu u četiri mjeseca učiniti ono što moji prethodnici nisu radili pet ili deset godina - rekao je Hollande. Najrigidniji proračun u posljednjih 30 godina predviđa uštede od 10 milijardi eura: “U 2013. godini nećemo potrošiti ni eura više nego u 2012. godini”.

Uvođenjem novih poreza Hollande namjerava prikupiti još 20 milijardi eura - deset milijardi eura uvođenjem poreza velikim kompanijama te deset milijardi dodatnim porezima na nekretnine bogatim Francuzima.

Bogataši u bijegu

Govoreći o kontroverznoj stopi poreza od 75 posto, a o čemu se posljednjih dana ponovno polemizira, prije svega zbog zahtjeva za belgijskim državljanstvom najbogatijega Francuza Bernarda Arnaulta kako bi izbjegao velike poreze, francuski šef države najavio je skoro uvođenje toga zakona.

Istaknuo je da, unatoč spekulacijama koje su se pojavile, neće biti nikakvih odstupanja od predizbornih obećanja. Novi nacrt prijedloga zakona još je u izradi, no zna se da bi takva rigorozna porezna mjera mogla obuhvatiti prihode dvije do tri tisuće Francuza, prije svega nogometaša, umjetnika te poslovnih ljudi i menadžera.

Dodatna stopa poreza od 75 posto trebala bi ostati na snazi samo dvije ili tri godine, odnosno do konačnoga gospodarskog oporavka zemlje. Predsjednik je najavio i smanjenje visoke stope nezaposlenosti u sljedećih godinu dana.

Trenutačno u Francuskoj ima čak tri milijuna nezaposlenih, što je također jedan od razloga strmoglavog pada popularnosti francuskoga predsjednika. U ovom trenutku čak 59 posto Francuza nezadovoljno je postupcima šefa države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:18