USVOJEN ZAKON

Hollandeov novi porez za milijunaše obuhvaća 1500 građana Francuske

 AP

Kasno u petak navečer francuska je skupština konačno izglasala kontroverzni zakon o poreznoj stopi od 75 posto na prihode najbogatijih građana koji prelaze milijun eura godišnje.

To je jedno od temeljnih obećanja tijekom predsjedničke kampanje Françoisa Hollandea koji, iako žestoko napadan od desnice, susjednih zemalja i najbogatijih građana, od spornog “poreza za bogataše” nije želio odustati.

Riječ je tek o simboličkom porezu kojim će biti obuhvaćeno najviše tisuću i pol građana, a očekuje se da će se po toj osnovi u proračun sliti samo oko 210 milijuna eura. No, to je tek mali iznos od 30 milijardi eura, koliko nedostaje u proračunu za iduću godinu. Ministar za proračun Jérôme Cahuzak tvrdi kako nije riječ o konfisciranju prihoda, kako francuski bogataši ironično ocjenjuju porez. “Svatko treba pridonositi izlasku iz krize u skladu sa svojim mogućnostima, ocijenio je Cahuzak. U ovotjednom intervjuu španjolskom magazinu “Marie Claire” jedan od najutjecajnijih svjetskih modnih kreatora, Karl Lagerfeld, oštro je kritizirao aktualnog francuskog predsjednika tvrdeći kako uništava francusko gospodarstvo. “On je idiot i za Francusku će biti jednako koban kao i Zapatero za Španjolsku. Mrzi bogate želi da svi odu iz Francuske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:38