DJECA FRANCUSKOG PREDSJEDNIKA PROTIV PRVE DAME

Hollandeov sin: Zbog nje tata više nije gospodin Normalni

Thomas Hollande kaže je da ne želi imati posla sa ženom koja je uništila karijeru njegove majke
 SIPA

U razgovoru za poznati francuski tjednik Le Point sin francuskog predsjednika Françoisa Hollandea , 27-godišnji odvjetnik Thomas, oštro je kritizirao aferu koju je u jeku parlamentarnih izbora izazvala Prva dama Francuske Valerie Trierwailer koja je putem Twitter poruke podržala protivnika Ségolene Royal na izborima za francuski Donji dom parlamenta.

Thomas, koji je već godinama aktivan i kao član Hollandeaove Socijalističke stranke, izjavio je kako ni on ni njegova braća i sestre više ne žele imati ništa s partnericom svojega oca nakon afere koja je prema Thomasovoj ocjeni značajno narušila sliku njegova oca kao normalnog predsjednika, stvorenu tijekom predsjedničke kampanje, ali i međuobiteljske odnose.

Naime, François Hollande postao je francuski predsjednik nastojeći zadržati odlike “normalnog” čovjeka, napadajući prije svega tada narušenu sliku u javnosti prethodnika Sarkozyja koji je upravo zbog afera iz privatnog života i povezanosti s francuskim bogatašima dobio nadimak “bling bling” predsjednik. Thomas smatra sramotnim objavljivanje Twitter poruke koja je u prvi plan u javnosti nametnula Hollandeov privatni život.

“Bilo mi je žao oca koji apsolutno mrzi da itko u javnosti govori o njegovu privatnu životu.” Thomas je potvrdio kako je njegov otac bio preneražen Twitter porukom svoje partnerice.

Iako ga je otac zamolio da ne dolijeva ulje na vatru, Thomas je rekao kako je znao da bi Hollandeova partnerica jednoga dana mogla učiniti nešto, ali i da nitko nije očekivao ovako težak udarac koji je zadala njegovoj majci.

Ovo je njegov prvi javni istup u kojemu je decidirano osudio postupke francuske Prve dame koja je ljubomornom porukom uništila političke nade njihove majke. Naime, višegodišnje tenzije između Hollandeove bivše životne partnerice s kojom se nikada nije oženio, ali s kojom ima četvero djece, i njegove sadašnje partnerice, eskalirale su u najgorem mogućem trenutku, u tjednu pred drugi krug parlamentarnih izbora prije mjesec dana.

Iako su šef države i cijelo vodstvo stranke tada podržali Ségolene Royal u opasnom duelu sa stranačkim disidentom isključenim iz Socijalističke stranke u La Rochelleu, u političku se borbu tada nepozvana uključila francuska Prva dama objavivši putem Twittera potporu protivniku Ségolene Royal. Ona je izgubila izbore, ali i priliku ne samo da postane predsjednice francuskog Donjeg doma parlamenta Assemble Nationale.

No, Thomas danas ne isključuje mogućnost da se njegova majka vrati u aktivnu politiku možda već za nekoliko mjeseci na neku od ministarskih pozicija.

Do izbijanja afere Hollandeova partnerica, inače novinarka koja je i nakon što je postala Prva dama nastavila raditi u francuskom tjedniku Paris Match, prikazivana je kao znatno diskretnija od bivše Prve dame, Carle Bruni-Sarkozy, pjevačice i bivšeg supermodela.

Francuska javnost s nestrpljenjem očekuje predsjednikov televizijski intervju u subotu na Nacionalni dan pada Bastilje kada bi se prvi put nakon izbijanja afere mogao osvrnuti i na Twitter aferu, ali i ulogu njegove partnerice. Govoreći o Trietwailer, Thomas je potvrdio kako je afera prouzročila nestabilnosti, a pomajki je, bilo kao novinarki, ili kao zaposlenoj u uredu u Elizejskoj palači, poručio da “nema više tvitova”.

Prva dama više ne prati predsjednika

Thomash Hollande je u očevoj kampanji često bio u društvu Valeri Trierwailer (na slici). No, afera Twitter sada je nagrizla ne samo njihov, nego i odnos predsjednika i Prve dame.

To potvrđuje i činjenica da Trierwailer nije pratila francuskoga predsjednika tijekom posljednjeg posjeta Velikoj Britaniji kao ni na nedavno održanom summitu G20 u Meksiku.

Bio i u majčinoj i u očevoj kampanji

Thomas Hollande bio je aktivan član i predsjedničke kampanje svoje majke Ségolčne Royal 2007. godine i očeve kampanje 2012. U obje je bio dio tima za on-line komunikaciju. Thomas je nakon objave članka u četvrtak poručio kako su pojedine izjave objavljene u Le Pointu izvučene iz konteksta. Novinarka i autorica članka Charlotte Chaffanjon preko svojega je Twittera odmah reagirala, navodeći kako ništa nije iskrivljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:18